17 octombrie, 15:39
469
2
Istorici: Ziua orașului Chișinău nu are nicio legătură cu hramul bisericii Capitalei
17 octombrie, 15:39
469
2

Ziua orașului Chișinău nu are nicio legătură cu hramul bisericii principale a Capitalei. Potrivit cercetătorilor, după destrămarea Uniunii Sovietice s-a decis ca "Acoperământul Maicii Domnului", marcată în 14 octombrie, să fie şi "hramul orașului"

Foto: realitatea.md

Istoricii susțin că autoritățile municipale ar trebui să organizeze sărbătoarea pe 17 iulie, în ziua primei atestări a localităţii, transmite Știri.md cu referire la publika.md

”Ziua de 14 octombrie nu are nicio valoare științifică.”

Pagina sa de facebook, cercetătorul Institutului Patrimoniului Cultural, Sergius Ciocanu, a scris că prima atestare a Chișinăului datează din 17 iulie 1436 şi că Ziua oraşului nu trebuie marcată pe 14 octombrie. Istoricul a mai menţionat că hramul bisericii principale a orașului, a Catedralei, este Nașterea Domnului care urmează a fi marcat în decembrie. Pe 14 octombrie nu era marcat nici hramul bisericii principale a orașului de până la construirea în 1836 a actualei Catedrale. Atunci, biserica principală era consacrată Sfântului Nicolae, iar mai târziu - Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, care sunt marcați în alte zile decât pe 14 octombrie. 

După ce, în anii '90 ai secolului trecut, s-a decis ca Ziua orașului Chişinău să fie în 14 octombrie, atunci când se sărbătoreşte "Acoperământul Maicii Domnului", autorităţile s-au pomenit că marchează hramul fără hram. Astfel, unul dintre cele două altare laterale ale Catedralei Mitropolitane a fost consacrat acestei sărbători. Prin urmare, istoricii consideră că Ziua oraşului trebuie să fie marcată în data primei atestări, adică în 17 iulie.

Ruslan Șevcenco: ”La noi, ziua înființării a dispărut de pe scenă, desprea ea știu doar istoricii, este luată în vedere caracterul religios doar. Asta este antiștiințific.”

Anul acesta, Chișinăul a împlinit 584 de ani de la prima atestare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter