Istorici: Ziua orașului Chișinău nu are nicio legătură cu hramul bisericii Capitalei
Ziua orașului Chișinău nu are nicio legătură cu hramul bisericii principale a Capitalei. Potrivit cercetătorilor, după destrămarea Uniunii Sovietice s-a decis ca "Acoperământul Maicii Domnului", marcată în 14 octombrie, să fie şi "hramul orașului"

Istoricii susțin că autoritățile municipale ar trebui să organizeze sărbătoarea pe 17 iulie, în ziua primei atestări a localităţii, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
”Ziua de 14 octombrie nu are nicio valoare științifică.”
Pagina sa de facebook, cercetătorul Institutului Patrimoniului Cultural, Sergius Ciocanu, a scris că prima atestare a Chișinăului datează din 17 iulie 1436 şi că Ziua oraşului nu trebuie marcată pe 14 octombrie. Istoricul a mai menţionat că hramul bisericii principale a orașului, a Catedralei, este Nașterea Domnului care urmează a fi marcat în decembrie. Pe 14 octombrie nu era marcat nici hramul bisericii principale a orașului de până la construirea în 1836 a actualei Catedrale. Atunci, biserica principală era consacrată Sfântului Nicolae, iar mai târziu - Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, care sunt marcați în alte zile decât pe 14 octombrie.
După ce, în anii '90 ai secolului trecut, s-a decis ca Ziua orașului Chişinău să fie în 14 octombrie, atunci când se sărbătoreşte "Acoperământul Maicii Domnului", autorităţile s-au pomenit că marchează hramul fără hram. Astfel, unul dintre cele două altare laterale ale Catedralei Mitropolitane a fost consacrat acestei sărbători. Prin urmare, istoricii consideră că Ziua oraşului trebuie să fie marcată în data primei atestări, adică în 17 iulie.
Ruslan Șevcenco: ”La noi, ziua înființării a dispărut de pe scenă, desprea ea știu doar istoricii, este luată în vedere caracterul religios doar. Asta este antiștiințific.”
Anul acesta, Chișinăul a împlinit 584 de ani de la prima atestare.