main logo
2017

Istoric: Războiul din Afganistan nu a adus nimic în afară de jertfe

„Războiul din Afganistan a fost ultimul în care au luptat și murit moldoveni la indicația Moscovei”. Declarația aparține doctorului în istorie, expertului WatchDog, Artur Leșcu.

Istoric: Războiul din Afganistan nu a adus nimic în afară de jertfeFoto: Captură de ecran

Potrivit istoricului, astăzi, 15 februarie, comemorăm moldovenii căzuți într-un război al Moscovei, un război care niciodată nu a fost al nostru, transmite Știri.md. 

Acesta susține că acum 36 de ani, la data de 15 februarie 1989, trupele sovietice au părăsit Afganistanul, printre ei sute de moldoveni. Aceștia au revenit acasă după 10 ani de invazie imperialistă pusă la cale de Kremlin. 

Expertul menționează că în acel război nici Uniunea Sovietică, și mai ales moldovenii, nu a obținut nimic în afară de jertfe omenești. 

„Totul a început în 1979 ca o operațiune specială a trupelor de Spețnaz. Scopul era înlăturarea, adică uciderea conducătorului Afganistanului ostil Moscovei și instalarea unui guvern pro-Kremlin, prosovietic. Dar pe parcurs războiul de mare amploare declanșat de Moscova s-a transformat într-o catastrofă militară și economică care a băgat ultimul glonte în trupul bolnav al URSS. În acei 10 ani 12500 de moldoveni au fost trimiși să lupte într-o țară care se află la mii de kilometri. 301 s-au întors în sicrie, patru moldoveni dați dispăruți zac și acum undeva în munții afgani. Iar câți dintre cei întorși întâmpină până astăzi schilodiți dar și cu probleme legate de sindromul stresului post traumatic după ororile văzute e greu de estimat.

Înțelegeau recruții din satele Moldovei de ce Brejnev la finalul vieții sale i-a trimis în alt capăt al lumii? Credeau sincer că sunt acolo din datoria internațională ca să ajute poporul afgan? Posibil. Însă odată aterizați probabil înțelegeau care era realitatea. Un război care nu era al lor, dar care a fost ambalat de propagandă ca o misiune patriotică. Nu diminuez în niciun fel eroismul moldovenilor, găgăuzilor, ucrainenilor, bulgarilor din Moldova care au dat tot ce era mai bun efectuând această misiune. Dar se putea fără ea. Acest război nu a fost al nostru, victimele însă da. De la Independență încoace monumente dedicate eroilor căzuți în Afganistan, au împânzit localitățile din Moldova. La Chișinău, Orhei, sate mari și mici dar și în Găgăuzia la Comrat azi îi vor deplânge pe cei, care puteau fi în viață dacă Moscova nu ne implica în lupta sa. 

În 1989 când URSS au eșuat, oamenii din întreaga uniune, inclusiv noi cei din Moldova ne-am bucurat că trupele s-au retras. Nicio propagandă din lume nu mai putea ascunde faptul că ostașii mor degeaba pentru ca cineva să se simtă o superputere. Iar oprirea acestui măcel dădea speranțe la o viață liniștită. Istoria însă nu iartă. Stoarsă economic și vădit slăbită de acel război, URSS s-a prăbușit în câțiva ani. Și pentru ce au murit atunci 301 de moldoveni? Și alți 15000 de soldați din toate colțurile URSS? Nici atunci, nici acum Rusiei nu i-a păsat de viețile omenești, nici a rușilor nemaivorbind de oamenii din alte țări”, precizează Artur Leșcu.

Istoricul susține că războiul din Afganistan a fost ultimul în care au luptat și murit moldoveni la indicația Moscovei. 

„Și vreau - așa să rămână. Orice apropiere de Rusia azi înseamnă un risc enorm să fim folosiți din nou pe câmpul lor de luptă”, a conchis expertul. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării