Istoric: Contribuția URSS în cel de-Al Doilea Război Mondial, exagerată
„Contribuția URSS în cel de-Al Doilea Război Mondial este exagerată. Pierderile masive reflectă incompetența, nu eroismul.” Opinia aparține doctorului habilitat în istorie Pavel Moraru, conferențiar universitar, și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri. Deși URSS a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni în timpul conflictului, Moraru avertizează că acest număr nu ar trebui interpretat ca un indiciu al unei contribuții superioare față de ceilalți aliați.

Potrivit lui Pavel Moraru, victoria asupra nazismului a fost rezultatul unui efort colectiv. Istoricul a explicat că fără sprijinul logistic, strategic și militar al Aliaților occidentali, rezistența sovietică ar fi fost imposibilă. Potrivit lui Pavel Moraru, pierderile URSS reflectă gravitatea greșelilor interne ale conducerii sovietice și lipsa de respect față de viața umană, transmite Știri.md cu referire la IPN.
„Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni. Pentru cei neavizați s-ar putea să se creeze impresia că Uniunea Sovietică a contribuit cel mai mult dintre aliați. Nu. Cei 27 de milioane de oameni morți sunt rezultatul incompetenței comandanților militari sovietici și a conducerii sovietice, care nu cruța ființa umană. Ei mai degrabă cruțau tehnica militară, tancul, tunul, dar nu și soldatul. Același lucru îl vedem și în prezent. Nici în prezent Rusia nu pune preț pe ființa umană. Un caz recent este cel din Sudja, când mulți militari au fost lăsați să treacă prin gazoduct și mulți acum au probleme pulmonare”, a spus doctorul habilitat în istorie Pavel Moraru.
Moraru a subliniat contrastul major între pierderile sovietice și cele ale altor mari puteri aliate, precum Statele Unite și Marea Britanie.
„SUA, Marea Britanie, cei mai importanți aliați, au avut pierderi mult mai mici. În jur de 350-400 de mii, față de 27 de milioane în Uniunea Sovietică. Vina este a comandanților incompetenți și a regimului dictatorial sovietic care nu cruță ființa umană. Nicio dictatură nu pune preț pe principiile general-umane”, a explicat Pavel Moraru.
Istoricul a criticat și retorica oficială promovată de actuala conducere a Federației Ruse. Potrivit lui, autoritățile de la Kremlin încearcă să „confişte” victoria din 1945 pentru a-și legitima acțiunile prezente.
„Războiul încă nu se încheiase pe 9 mai 1945. Pentru Uniunea Sovietică a fost o mare realizare pentru că a fost înfrânt adversarul principal - Germania nazistă. Însă acest război a durat până la 2 septembrie 1945. Pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial efortul cel mai mare l-au depus americanii. Fără sprijinul americanilor, URSS nu supraviețuia”, a punctat istoricul.