Istoria unui viticultor din Căușeni care crește viță-de-vie prin sisteme moderne
Tot mai mulți viticultori din raionul Căușeni implementează sisteme moderne în plantarea și întreținerea viței-de-vie. Sistemul tradițional nu mai este eficient, iar trecerea la tehnologii noi duce la creșterea productivității la hectar și protejarea butucilor de secetă și îngheț.

Un fermier din satul Hagimus, raionul Căușeni, a renunțat de câțiva ani la metodele tradiționale și a decis să implementeze sistemele Pergola și Gable. Într-un an secetos, acesta speră să obțină o recoltă bună, în ciuda înghețurilor târzii din primăvară, transmite Știri.md cu referire la studio-l.online.
De mai bine de trei ani, Radu Cebotari nu mai cultivă vița-de-vie pe sistemele clasice. A renunțat complet la rândurile susținute de sârme și piloni simpli și a trecut la sistemele verticale, moderne.
A plantat soiuri de masă rezistente la înghețurile de iarnă, iar tehnologia aplicată, împreună cu fertilizările corecte, promit o recoltă generoasă.
Pentru menținerea umidității în sol, Radu aplică metode proprii. El afirmă că în Moldova nu se potrivesc întocmai tehnologiile din Germania sau Italia și că adaptarea la sol și climă este esențială.
Pe sistemul Gable Radu și-a plantat două hectare de viță-de-vie, testează tot ce apare nou spune viticultorul care afirmă că viticultura tradițională este de domeniul trecutului. Pe lângă cele două hectare de viță-de-vie plantate prin sistemul Gable, Radu mai are trei hectare plantate prin sistem Pergola. Trei mii de plante la hectar a plantat viticultorul care spune că va lua aceeași recoltă ca și la plantarea obișnuită, dar nu va trauma butucii cu încărcătură mare.
Spune că anul acesta din cauza secetei a lăsat o încărcătura mică pe butuc, iar strugurii sunt sănătoși și recolta promițătoare.
În ani buni sistemul Pergola dă și până la 40 de tone de struguri la hectar, totul depinde de irigare și stopiturile cu microelemente făcute la timp. O parte dintre tehnologiile implementate au fost finanțate prin subvenții atrase de fermier, care susține că viitorul agriculturii moldovenești stă în modernizare și inovație.