Istoria unui pictor tânăr care creează opere de peste 200 metri pătrați
Victor Frimu pictează de la vârsta de 5 ani, fiind motivat de părinți să ia pensula în mână.
Și-a început studiile în pictură la școala din sat, după care a urmat să învețe la Colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală”, iar ulterior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.
„Am avut norocul să am niște profesori foarte buni, ca niște părinți pot să le spun. Au contribuit foarte mult la formarea mea profesională”, a precizat pictorul Victor Frimu.
Datorită mentorului său de la facultate, pictorul Iurie Matei, tânărul a ajuns să facă scenografie la Teatrul Național de Operă și Balet.
Împreună cu colegii săi, Victor pictează obiecte tridimensionale, peisaje și elemente de arhitectură. Toate acestea fac parte din decorațiunile de pe scenele de teatru.
„Procesul de creație e gândit de domnul Iurie Matei, prim-scenograf, și după ce apare ideea avem o discuție toți și o punem în practică. Utilizăm tehnica acril pe pânză”, a adăugat pictorul Victor Frimu.
Pânzele pictate de către Victor sunt de dimensiuni mari, de aceea procesul de muncă poate dura și până la o săptămână.
„Cele mai impresionante dimensiuni sunt de 20 metri pe 10, adică 200 de metri pătrați, astea sunt fundalurile care stau în spatele actorilor. În timp ar lua o zi, sau două, sau o săptămână”, a mai spus pictorul.
Artistul este pasionat de simbolistică și filosofie, fapt ce ne demonstrează tablourile suprarealiste din atelierul său. Imaginația bogată a lui Victor a dat naștere unor adevărate capodopere, care conțin mesaje și simboluri ascunse. Viața, timpul și istoria sunt doar câteva subiecte pe care le putem întâlni în picturile tânărului.
„Nuca simbolizează creierul uman, are această formă. Îmi place ca element cum arată, îmi place ca simbol și l-am mai folosit în câteva tablouri.
un tablou care cuprinde 100 de personalități marcante din istorie, cultură, sport, poezie, muzică din istoria și cultura României. E un tablou filosofic, și elementul principal e bunica mea și timpul”, a subliniat tânărul.
Materialele utilizate de pictori sunt extrem de costisitoare.
Victor ne-a spus că își acoperă cheltuielile cu ajutorul resurselor obținute în urma lucrărilor pe care le face la comandă.
Prețurile pentru un tablou variază în funcție de dimensiune și subiect.
„Costă, costă toate materialele, pentru un artist costă mult. Putem vorbi și de 200 de euro, și de 800, și de 1500”, a conchis pictorul.
La moment, pictorul lucrează la un proiect organizat de centrul cultural „Mihai Eminescu” de la București, în colaborare cu Mitropolia României.