main logo
1104

Istoria unui bălțean care știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale

La 20 de ani știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale și își dedică tot timpul activităților culturale. Igor Botnari, student la Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți, are o dragoste aparte pentru instrumentele tradiționale vechi.

Istoria unui bălțean care știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale

A moștenit această pasiune de la familia sa și la o vârsta fragedă a început să studieze fluierul. Acum se numără printre puținii tineri din țara noastră care știe să cânte la cobză, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„Tatăl meu a cântat la acordeon, țambal, chiar dacă nu a fost pentru mult timp. Bunelul meu, în tinerețea sa, a fost la fel muzician, a cântat la saxofon, am o mătușă care a fost foarte dedicată muzicii”, spune tânărul.

La vârsta de 7 ani a pus mâna pe fluier și a început să cânte în ansamblul „Muguri de Speranță” din Fundurii Vechi, satul său natal.

„Am făcut cunoștință cu domnul Victor Gului care mi-a pus fluierul în mână și a zis că uite, fac un cerc de fluieriști, dacă ai dorință, vino și tu. Eram mic, eram clasa întâi. Am mers să fac asta ca un hobby, pentru a nu pierde timpul liber pe care-l aveam atunci, iar prin clasa a opta am optat pentru un instrument mai serios și am ales saxofonul”.

De atunci, Igor muncește zilnic. Este un promotor al valorilor culturale și naționale, numărându-se printre puținii tineri care știu să cânte la cobză astfel încât să-ți atingă sufletul.

„Mi-am ales ca instrument de suflet cobza basarabeană. De ce menționez mereu basarabeană, cum am făcut-o și în interviul în cadrul proiectului „Instrumente Vechi Populare”, condus de Gheorghe Șova, anterior, fiindcă este un instrument specific pentru Republica Moldova, de fapt pentru Basarabia. Acesta dă posibilități tehnice mai avansate, fiindcă se interpretează doar la noi, am simțit că e ceva deosebit ce trebuie dus mai departe și trebuie promovat”, a mai adăugat Igor.

Pe lângă cobză, tânărul știe să cânte la caval, saxofon, clarinet, chitară, ukulele, pian, acordeon, nai, trombon și este curios să studieze și alte instrumente muzicale.

„Posed un număr mai mare de instrumente, din diferite categorii, unele mai bine, altele mai puțin bine, dar e un număr mai mare, nu pot să spun exact, fiindcă nu le-am numărat. Sunt mai mult de zece. M-am axat în special pe alea vechi fiindcă sunt un promotor al culturii noastre, o să spun românești, referindu-mă la poporul român, nu la țară”, a declarat Igor.

Tânărul cobzar a îndrăgit atât de mult instrumentele populare vechi, încât știe și cum ar fi apărut unele dintre ele.

„Este de fapt și o legendă. Se spune că Dumnezeu a creat oile și a creat cavalul pentru a le ține oilor de urât, iar diavolul văzând asta a creat caprele și a creat cimpoiul, așa că, cavalul are și o însemnătate divină”.

Igor Botnari are o colecție bogată de instrumente muzicale pe care le-a adunat grație susținerii părinților.

„Fluierul este un instrument care m-a costat 150 de lei, relativ ieftin. Cel mai scump instrument din colecția mea este saxofonul, care m-a costat aproape 2.000 de euro”, a menționat tânărul cobzar.

Igor Botnari face parte din ansamblul „Învârtita Dorului” din satul Fundurii Vechi, Art-grupa „Vivat” din Bălți, corul „Ars-Nova”, orchestra populară, dar și din fanfara Colegiului de Muzică și Pedagogie din municipiu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării