main logo
5852

Istoria moldovencei care e una dintre cele mai influente femei din Dubai

Marianna Bulbuc este considerată una dintre cele mai influente femei din lume. Moldoveanca a avut o copilărie complicată din cauza lipsurilor financiare, dar zice că părinții mereu au îndemnat-o să învețe. Astfel, dorința de a se dezvolta continuu și pasiunea cu care și-a făcut mereu treaba au ajutat-o să aibă acum o companie evaluată la zeci de milioane de dolari, în Dubai, și să poată schimba vieți prin acțiunile și influența sa.

Istoria moldovencei care e una dintre cele mai influente femei din DubaiFoto: imagine simbol

Marianna și-a relatat povestea de viață, dar și cum a ajuns la un succes atât de mare departe de casă, într-un monolog la Dorin Galben, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Când am venit în Emiratele Arabe Unite, acum 15 ani, femeile nu aveau dreptul să negocieze la nivel de stat, cultura nu permitea”

Marianna Bulbuc are 36 de ani, iar de 15 ani este stabilită în Dubai: „Ca specialist, activez în domeniul de lobby (n.r. influențarea legitimă a deciziilor politice, prin activități de comunicare profesionist realizate, care implică experiență legislativă, tehnici discursive si abilități strategice), mai exact relații guvernamentale în domeniul comercial diplomatic, dar am o echipă și o companie care prestează servicii comerciale pentru business, de la servicii legale, contabile, până la permise de operare pentru companii în Emirate și Orientul Mijlociu. Sunt lobbyst pentru companii, mă ocup cu obținerea permiselor de muncă și de funcționare a companiilor în Emirate. Când am venit în Emiratele Arabe Unite, acum 15 ani, femeile nu aveau dreptul să dețină astfel de poziții, să negocieze la nivel de stat, pentru că la acel moment, cultura arabă și musulmană avea aceste restricții. Acum, însă, sunt miniștri femei, excepțional de deștepte, cu studii internaționale recunoscute. Dar până în prezent eu sunt singura femeie înregistrată oficial și cu licență de funcționar ca lobbyst la Guvern”.

„M-a marcat copilăria: Într-un an, de Revelion, ne-a ars casa, dormeam în cort, pe saltele din paie”

Marianna s-a născut și a copilărit la Chișinău: „În copilărie m-a marcat tranziția Moldovei de la sistemul sovietic la câștigarea independenței. Părinții mei sunt oameni simpli, profesori, au fost momente când era lipsă de mâncare, de cele necesare pentru trai. În 1995 ne-a ars și casa și am locuit în cort, pe saltele din paie, făcute de mama și bunica iarna, pentru că incendiul s-a produs exact de Revelion, noaptea. Am avut ajutor de la Crucea Roșie, colegi, cu inimă mare, colegii din clasă și părinții lor ne-au oferit mult ajutor, de la cazare până la ajutor financiar. Era și întârzierea plății la salariile profesorilor, a fost o perioadă dificilă, care m-a marcat drept exemplu al părinților, am observat durerea lor și dificultatea prin care au trecut, ca să se asigure că avem mâncare pe masă, chiar și cartofi fierți pe masă. În perioada de criză și tranziție mi-am creat valorile, pe care le respect și astăzi, inclusiv în business”.

„Sunt singura din generațiile de artiști care a decis să meargă pe arta cadrului legal și a finanțelor”

Tatăl său era director de școală muzicală, iar mama profesoară de muzică și pian, iar Marianna povestește cu mult respect și gingășie despre ei: „Muzica i-a unit, am crescut într-o familie fericită, mama și tata fiind în primul rând foarte buni prieteni și cea mai frumoasă memorie pe care o am până să înceapă dificultățile este atunci când veneam acasă și îi găseam pe mama și tata dansând, gătind împreună. Cântau la munți, iar noi, copiii, duceam pălăria și strângeam banii, mergeam cu colindul la Președinție. Am fost o familie foarte activă, implicată, cu domeniul muzical și arta la rădăcini. Sunt singura din generațiile de artiști care a decis să meargă pe arta cadrului legal și a finanțelor și arta de a face bani prin negociere”.

A renunțat la masteratul în România, pentru a reveni în Republica Moldova

Când a venit timpul să-și aleagă calea, tânăra a decis să obțină studii superioare: „Am făcut business și administrare la USM, Business și Administrarea, apoi am făcut un an de masterat în România, pentru adâncirea cunoștințelor în domeniul asigurărilor. Apoi am înțeles că sunt prea complexe și că nu-mi plac și am revenit la USM, unde am făcut masterul în domeniul bugetelor publice și guvernamentale. Am știut că trebuie să am un job unde pot comunica cu lumea. La USM am înțeles că e bine că cunosc partea tehnică, dar ar trebui să contribui la schimbare”.

„Am înțeles că vreau să fac parte din valul schimbării, prin arta negocierii și convertind talentul meu în remunerare financiară”

Marianna a fost activă încă din adolescență: „Încă de la 13 ani am fost implicată în diferite proiecte, în RM, apoi în alte țări, pentru tineret, pentru îmbunătățirea vieții studenților, proiecte cu suport de educație în orfelinate și am apucat dragostea, adrenalina de a contribui la o schimbare. Putem contribui la o lege, care schimbă viitorul unei generații, sau un business vine cu o idee nouă, o invenție, iar statul îi spune: „E bine, dar nu-ți putem da voie să-l aduci pe piață, pentru că nu există o lege în acest sens”. Am înțeles că vreau să fac parte din acest val de schimbare, prin arta negocierii și convertind talentul meu în remunerare financiară. Am înțeles că nu vreau să ajung în viață într-un moment când nu pot oferi familiei mele și mie minimul necesar pentru trai”.

„A colaborat cu președintele României, dar și cu oficiali din Italia”

Tânăra a colaborat cu președintele României, dar și cu oficiali din Italia: „Implicându-mă în proiecte am ieșit în evidență și am fost abordată de Ambasada României, ca să mă implic într-un proiect în colaborare din România. Așa am ajuns să ajut la proiecte în România, inclusiv cu echipa de guvernare de atunci, cu președintele din acea perioadă. Ulterior, am fost invitată să colaborez cu Ministerul Finanțelor din Italia. ia mai târziu m-am întors în România, pentru studiile de masterat și acolo am decis să nu mai continui în domeniul politic, pentru că am găsit o tendință: cu cât mai mari sunt proiectele, cu atât mai neclare sunt direcțiile de fonduri, iar nu am vrut să contribui la proiecte care nu ajungeau în totalitate la utilizatorul final, la scheme care îmi erau neclare”.

În jumătate de an, a evoluat de la vânzător casier la director de departament

Marianna a înțeles că are nevoie de practică în domeniul comercial, așa că s-a angajat la o companie de articole sportive din România, unde în decurs de 6 luni a evoluat de la vânzător casier la director de departament. 

„O să înveți toată viața să fii director de magazin, dar stewardesă poți fi acum, cât ești tânără, nu ai copii”

Când i-a fost propusă poziția de director de magazin, tânăra a refuzat și a luat o decizie care urma să-i schimbe radical viața: „Directoarea care îmi fusese mie șefă în acea perioadă a plecat din companie și a venit în Dubai, angajându-se ca stewardesă la compania Emirates. Când i-am povestit ce propunere mi-a venit, mi-a spus: „O să înveți toată viața să fii director de magazin, dar stewardesă poți fi acum cât ești tânără, nu ai copii, arăți bine, ai energie, hai să călătorim împreună”.

„Mi se spune des că sunt cea mai influentă femeie din Emirate”, a adăugat Marianna.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării