main logo
5683

Își vor permisul auto: 11 șoferi prinși băuți la volan au mers la morgă

11 şoferi, care au rămas fără permis de conducere după ce au fost prinşi băuţi la volan, au mers astăzi, pentru câteva ore, la morga din Capitală.

Își vor permisul auto: 11 șoferi prinși băuți la volan au mers la morgă

Aceştia au participat la procesul de autopsie, au asistat la procesul de spălare a cadavrelor, au făcut curat în sălile şi curtea instituţiei. Exerciţiul face parte din programul „Drink & Drive”, care presupune trecerea mai multor etape pentru a putea recupera permisul de conducere, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"Nu e uşor. Mirosul, e greu din punct de vedere psihologic".

Acest bărbat are 40 de ani şi este unul din cei 11 participanţi ai programului de reabilitare. A rămas fără permis de conducere, după ce a fost prins beat la volan şi spune că experienţa de astăzi l-a marcat.

În programul lansat de Inspectoratul Naţional de Probaţiune a participat şi acest bărbat, care a fost prins de oamenii legii chiar în timp ce consuma alcool cu un prieten, în salonul maşinii.

"Mi-au spus că este un astfel de program care ajută, treci prin acest test psihologic şi ajută. Sunt de acord cu asta. După tot ce am văzut nici nu mai vreau să beau".

Programul „Drink & Drive” a fost lansat în în aprilie curent şi de atunci, 40 de şoferi au participat la acesta pentru a-şi restabili dreptul de a conduce. Printre ei se numără şi două femei.

"Acest program constă în 12 sesiuni şi prevede o vizită la Centrul de Medicină Legală şi o vizită la Spitalul de Urgenţă. Noi cerem de la participanţi responsabilitate maximă şi la noi nu sunt admise absenţele sau întârzierile. Noi verificăm", a spus şeful adjunct al Biroului de Probaţiune Centru, Iulia Terpan.

Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi antialcool aprobat anul trecut, de Guvernul Filip. 

Potrivit documentului, cei care urcă la volanul mașinii în stare de ebrietate rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

Astfel, dacă li s-a suspendat dreptul de a conduce, aceştia îşi pot recupera permisul de conducere numai, după ce frecventează programul. 

Cei, însă cărora le-a fost anulat acest drept, pe lângă acest program mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.

Totuşi, statisticile poliţiştilor par să descurajeze efortul autorităţilor de a-i responsabiliza pe şoferi. 

Numai în primele nouă luni ale anului curent, polițiștii de patrulare au depistat şi amendat 3.751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. 

Numai în această perioadă, din cauza şoferilor băuţi au avut loc 117 accidente rutiere, în urma cărora 30 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 134 au rămas cu diverse traumatisme.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării