main logo
2502

Investigație: Televiziunile grupului Plahotniuc-Șor

Finanțări dubioase și afilierea cu doi politicieni fugari: Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, în contextul unui val de dezinformare și propagandă din partea Federației Ruse. Sunt printre principalele motive care au lăsat fără licențe de emisie mai multe televiziuni: una la începutul acestui an, iar alte 15 – în 2024.

Investigație: Televiziunile grupului Plahotniuc-ȘorColaj: Știri.md

Jurnaliștii „Cu Sens” au analizat cu atenție rapoartele depuse de aceste instituții de presă la Consiliul Audiovizualului, dar și constatările Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care le-a retras actele permisive pentru emisie, transmite Știri.md.

Postul de televiziune MEGA TV, care a fost folosit pentru a promova imaginea politicianului fugar la Moscova, Ilan Șor, și a persoanelor din anturajul lui, este deținut, la fel ca și postul FAMILIA, de compania Real Radio SRL. Întâmplător sau nu, firma își are adresa juridică pe strada Ghioceilor, unde și-a avut sediul holdingul media, controlat de Vladimir Plahotniuc, un alt politician care se ascunde în străinătate de pedeapsă penală. Mai mult, în perioada 1 ianuarie 2022 – 18 iunie 2024, pe conturile Real Radio SRL au intrat peste nouă milioane de lei, bani proveniți de la două companii cu o reputație îndoielnică, conform autorităților. Este vorba de Horus SRL, firma ar fi afiliată structurilor din Federația Rusă și Casa Media Corp SRL, afiliată grupului Plahotniuc.

Constatările aparțin Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, structură creată în 2016 pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Din 2021, acest Consiliu a primit competențe noi, și anume – să verifice proveniența banilor companiilor și persoanelor care fac investiții de importanță pentru securitatea țării, dar și proprietarii sau beneficiarii efectivi ai acestora. Consiliul este format din reprezentanți ai 20 de instituții de stat și este prezidat de prim-ministrul Republicii Moldova. Ion Iordachi reprezintă Agenția Servicii Publice care asigură secretariatul Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională și a fost delegat să răspundă la întrebări.

Ion Iordachi, șef de direcție, Agenția Servicii Publice: „Statul prin acest Consiliu și, respectiv, mecanism descris de lege încearcă, în primul rând, transparentizarea unor domenii investiționale care sunt de importanță pentru securitatea țării, deci sunt criterii foarte clare. Banii trebuie să aibă o proveniență curată ca să fie investiți în acest domeniu, inclusiv beneficiarii efectivi sau pe lanțul corporativ, persoanele trebuie să nu aibă antecedente, să nu aibă un șir de riscuri care pot pereclita securitatea țării”.

Reporter: „Cum explicați că acest Consiliu a ajuns să analizeze companii din domeniul audiovizual? De ce nu face acest lucru, de exemplu, Consiliul Audiovizualului?”

Ion Iordachi, șef de direcție, Agenția Servicii Publice: „Eu cred că sunt atribuții foarte distincte. Atribuțiile Consiliului Audiovizualului sunt mai mult pe conținut, Consiliul [pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională] urmărește, de fapt, fondatorii acestor companii sau beneficiarii efectivi.”

Astfel, în urma verificărilor, pe 7 august 2024, Consiliul a retras licența de emisie a postului Mega TV pe un termen nedeterminat, mai exact, până când problemele identificate de Consiliu, și anume, afilierea cu grupul Plahotniuc-Șor, sunt înlăturate, prin schimbări la nivel de asociați sau beneficiari efectivi. Mega TV își continuă activitatea pe online. Iar FAMILIA a rămas fără licență zece luni mai devreme, Consiliul Audiovizualului nu a prelungit-o, inclusiv, pentru că a fost amendat anterior pentru nerespectarea concepției generale a serviciului media audiovizual aprobat de CA. Iar cererile ulterioare de acordare a licenței au fost respinse, unul din motive fiind, o bănuială rezonabilă că postul Familia activa concertat împreună cu alte televiziuni care sunt înregistrate pe strada Ghioceilor, adică din holdingul media, controlat de Vladimir Plahotniuc.

Vitalie Pahomov, producător, Mega TV: „Este încă o presiune asupra libertății de exprimare. Nu știu ce fel de pluralism va mai rămâne în societate, de unde oamenii vor primi informația, să zicem, alta decât cea care și-ar dori-o autoritățile. De aceea, este regretabil că asta se întâmplă în țara noastră.”

Compania Horus SRL care activează în domeniul industriei energetice și a pompat bani în Real Radio SRL, ce deține Mega TV și FAMILIA, este fondată de firma Prominvest Development LTD din Marea Britanie, iar administrator este omul de afaceri, Valentin Balan. Compania britanică este deținută de fiica acestuia, Daniela Balan. Horus a făcut afaceri în Rusia încă în 1997. Iar în 2021 împreună cu firma rusească, Silovîe Mașînî, au participat la o licitație privind efectuarea unor lucrări la principalul furnizor și distribuitor de energie termică din municipiul Chișinău – Termoelectrica, ceea ce a provocat un scandal public. Asta, deoarece Silovîe Mașînî este o firmă aflată sub sancțiuni internaționale încă din 2018, condusă de omul de afaceri Alexei Mordașov, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, conform presei ruse. 

Jurnaliștii au încercat să discute cu administratorul Horus despre transferurile de bani către cele două televiziuni, care au servit motiv pentru retragerea licențelor de emisie. Așa că l-au căutat la sediul firmei din Chișinău.

Asistenta lui Valentin Balan: „Trimiteți pe e-mail o scrisoare de intenție, cu subiectul și așa mai departe, și eu am să transmit administratorului.”

Reporter: „Dar domnul Valentin Balan este pe loc?”

Asistenta lui Valentin Balan: „Nu este pe loc. E ocupat. Dacă vreți ceva de la șeful companiei trebuie să faceți din timp pentru că agenda este plină pe o săptămână înainte.”

Citește continuarea pe „Cu Sens”.

 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării