Investigație Rise: Cum a ajuns Tatiana Cociu de la o simplă bibliotecară la primar de Orhei
A lucrat la televiziuni din holdinguri cu rea reputație, a preluat de la un rus o firmă cu datorii de milioane și a fost inclusă în „lista neagră” de către autoritățile de la Chișinău. Este vorba despre Tatiana Cociu, cea care, după alegerile locale din 5 noiembrie, a fost aleasă în funcția de primar al municipiului Orhei.

Potrivit unei investigații marca Rise.md, primul loc de muncă al Tatianei Cociu a fost la bibliotecă, unde timp de aproape șase ani, între 2002 și 2007, ea a lucrat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, mai întâi ca bibliotecară, iar apoi ca șefă de oficiu, transmite Știri.md.
După o pauză de aproape trei ani, care a succedat unor evenimente din viața ei personală, Cociu își începe activitatea în jurnalism. Presa scrisă îi servește drept platformă de lansare în mass-media, dar la publicația Flux, unde este angajată ca reporter timp de un an, după care se orientează spre audiovizual.
În februarie 2011, tânăra jurnalistă devine redactor la Publika TV – televiziune a companiei Știri Media Grup SRL. Lucrează acolo și în 2012, când televiziunea, fie și neoficial, era controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ca și Șor, Plahotniuc a fugit din țară în 2019 și se află acum sub sancțiuni internaționale.
În ianuarie 2013, Tatiana Cociu se reprofilează pe radiodifuziune, și se mută, tot în funcția de redactor, la o altă firmă din trustul aceluiași magnat media – Radio Media Group SRL, deținătoarea licențelor posturilor de radio Publika FM, Muz FM și Maestro FM.
După aproape un an și jumătate de radiofonie, Cociu se angajează ca administratoare de date la Analitic Media Grup, societate pe acțiuni care, la mijlocul anului 2014, era proprietara postului TV7. Acolo a lucrat ceva mai puțin de trei ani, timp în care a fost și reporter.
Deja în primăvara anului 2017, Tatiana Cociu și-a înscris la activ funcția de directoare de programe, datorită angajării la un alt radiodifuzor. Cu toate acestea, activitatea sa la Mediamax TV SRL, la care Cociu a prezentat și știrile, a fost scurtă – nici un an de zile.
Și mai puțin Cociu a zăbovit la Compania publică „Teleradio-Moldova”, unde, în vara anului 2018, a activat ca editoare de televiziune timp de doar o lună și câteva zile, după care, Tatiana Cociu dispare din peisaj timp de mai bine de un an.
Următorul ei serviciu este la o nouă televiziune privată. Începând cu septembrie 2019, timp de cinci luni, Cociu este angajată în calitate de cameraman la Media Resurse SRL, firmă din holdingul media al lui Ilan Șor.
Noul loc de muncă se deosebește de precedentele nu doar prin faptul că ea lucrează pe post de cameraman, o meserie mai rar întâlnită printre femei. La televiziunea lui Șor, în contradicție cu permanenta ascensiune a carierei sale profesionale, Tatiana Cociu acceptă o retrogradare, inclusiv sub aspect salarial.
Astfel, dacă în 2018, pe când lucra la radiodifuzorul public, salariul ei mediu depășea 7.500 de lei, apoi în 2019 - 2020, la Media Resurse, media oficială a constituit doar 2.800 de lei, o remunerare practic similară cu cea încasată la publicația Flux, în debutul carierei sale jurnalistice.
La începutul lui 2020, Cociu înregistrează o nouă absență din câmpul de muncă autohton și revine oficial abia peste doi ani direct în anturajul lui Ilan Șor. Astfel, în perioada mai - ianuarie 2022, Cociu lucrează ca referentă la Partidul ȘOR, ridicând, în medie, un salariu oficial de circa 950 de lei.
Avere și interesele (ne) declarate
Oricât de modestă ar fi suma de aproape 4.745 de lei pe care Tatiana Cociu a încasată-o oficial în 2022 de la Partidul ȘOR, dar nici acești bani, nici vreun alt venit nu apare în declarația de avere și interese pe care actualul primar de Orhei a depus-o la Consiliul electoral de circumscripție Orhei. Totodată, Cociu nu indică nici automobilul Dacia Logan pe care l-a cumpărat la începutul anului 2021.
Pe de altă parte, din aceeași declarație depusă la organul electoral local rezultă că în 2022, Cociu a reușit să achiziționeze un automobil Ford Escape, fabricat în 2014, cu 180.000 de lei. Valuta în care a fost încheiată tranzacția nu este specificată, dar se prezumă că suma este în lei moldovenești, ceea ce presupune echivalentul a aproape 9.500 de euro.
Tot făra să precizeze valuta, Cociu a declarat că a procurat, în 2018, un apartament de 50 de metri pătrați, contra sumei de 360.000, ceea ce ar fi 17.000 de euro. Apartamentul se află în sectorul Botanica din Chișinău și este a doua locuință deținută în proprietate de către Tatiana Cociu în ultimii opt ani. Primul apartament, de 57 de metri pătrați, e la fel în Chișinău, doar că, procurat în timpul căsniciei Tatianei Cociu, a fost vândut în anul 2017, la scurt timp după divorț.
Pentru a-și permite noua locuință, Cociu a ipotecat-o la o bancă pentru 300.000 de lei, reușind să închidă creditul în mai puțin de trei ani. Pentru a obține o astfel de performanță, Cociu ar fi plătit lunar cel puțin 9.000 de lei, fără comisionul băncii. Însă, reieșind din datele obținute de jurnaliștii de la Rise.md, practic doi ani din perioada în care a plătit creditul ipotecar ea nu a fost angajată oficial în câmpul muncii, iar în cele 10 luni cât a lucrat oficial, a avut în medie un venit lunar de doar 3.100 de lei, sumă de trei ori mai mică decât rata bancară.
Firmă și partid cu aceeali adresă
În declarația depusă la organul electoral local, Cociu a trecut sub tăcere și faptul că este administratoare, asociată unică și beneficiară finală a unei companii, Imobil Investments Company SRL. Adresa juridică a firmei se află pe strada Grădina Botanică din Chișinău. La aceeași adresă este înregistrat și „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul cu care Cociu a mers în alegeri, precum și zeci de alte companii, o parte dintre ele tangente cu persoane controversate.
Din 2017, fondator și administrator al companiei este un cetățean rus din Moscova. Acesta până în prezent figurează printre asociații unei alte companii din Chișinău – Fabrica Biotehnologia-M SRL. La Imobil Investments a renunțat în mai 2019, când i-a vândut-o Tatianei Cociu pentru doar 1.000 de lei.
La momentul preluării companiei, Cociu nu avea un post de muncă oficial, însă peste trei luni urma să fie încadrată, ca și cameraman, în statele de personal ale Media Resurse SRL, compania aservită lui Ilan Șor.
Când a încheiat tranzacția, Cociu nu a bătut balma personal cu Leonid Shapovalov, ci cu Dumitru Perebicovschi, care deținea o procură, iar transferul de proprietate a fost autentificat de notara Olga Bondarciuc.
Numele ultimilor doi este bine cunoscut în spațiul public. Jurnaliștii de investigație au scris că Dumitru Perebicovschi a lucrat în cabinetul avocatului Denis Ulanov, ajuns deputat pe lista Partidului ȘOR și unul dintre apărătorii lui Ilan Șor în dosarul penal privind „Furtul Miliardului”.
În anul 2016, la nici un an după ce primar al orașului Orhei a devenit Ilan Șor, Perebicovschi a participat la o licitație de vânzare a unui teren pentru construcții de 30 de ari din Orhei care tocmai fusese delimitat.
Perebicovschi nu a licitat în nume propriu, ci doar a reprezentat, tot prin procură, compania Adar International, a cărei fondator și administrator este Roman Legerman, un apropiat de-al lui Șor.
În ceea ce o privește pe Olga Bondarciuc, jurnaliștii au scris că pe numele acesteia se află un dosar penal, în care este învinuită de fals în acte publice și declarații mincinoase. Din 2022, Bondarciuc nu mai are dreptul de a activa ca notar, dar anterior a autentificat un șir întreg de tranzacții conectate la oameni de afaceri controversați, printre care Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.
Datoria de 60 de milioane de „Lista neagră”
Astfel, la fondare, firma Imobil Investments Company și-a trecut în revistă genuri de activitate precum agențiile imobiliare, de cumpărare, vânzare, închiriere și exploatare a bunurilor imobiliare, însă datele financiare ale companiei publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) arată că, în primii patru ani de la fondare, firma a avut un singur angajat și sugerează că ea nu a avut vreo activitate în perioada respectivă.
Singurul element din rapoartele financiare care sare în ochi este că în 2019, anul în care Tatiana Cociu a preluat Imobil Investments Company de la Shapovalov, compania a raportat datorii de peste 60 de milioane de lei, în timp ce, în 2018, acestea s-au cifrat abia la 2.300 de lei.
Nu e clar dacă datoria respectivă s-a format înainte sau după venirea lui Cociu în firmă. Cert e că aceasta figurează și în raportul companiei pentru 2020, când actuala primară de Orhei la sigur controla Imobil Investments Company. Ulterior compania nu a mai depus rapoarte la BNS, iar jurnaliștii nu au mai putut afla dacă datoria mai persistă sau nu.
În 2022, actualul primar de Orhei a ajuns în „lista neagră” a autorităților de la Chișinău. S-a întâmplat după ce Comisia pentru Situații Excepționale s-a raliat la sancțiunile aplicate de comunitatea internațională în privința mai multor agenți de influență ai Kremlinului, printre care se numără și Ilan Șor, și Vladimir Plahotniuc.
Astfel, Moldova a stabilit „măsuri de precauție sporită” nu doar față de activitățile și tranzacțiile celor doi oligarhi, ci și față de toți cei „în privința cărora există suspiciuni” că sunt asociați cu aceștia.
Lista celor „în raport cu care sunt suspiciuni de afiliere cu cet. Ilan Șor sau PP ȘOR”, numără peste 200 de persoane și companii. Printre ele se regăsesc atât Tatiana Cociu, cât și compania preluată de la Leonid Shapovalov.
Cei de la Rise.md au expediat Tatianei Cociu mai multe întrebări pentru a afla detalii despre perioadele în care oficial nu a lucrat, despre creditul ipotecar din 2018, despre datoria de 60 de milioane a companiei sale, precum și despre includerea ei în lista persoanelor suspectate de afiliere cu Ilan Șor.
La sfârșitul săptămânii trecute, responsabilii din cadrul Primăriei Orhei i-au anunțat că primarul „o să vină curând, cred că, cu un răspuns” la întrebările expediate, menționând că „ea le examinează deja”, însă până la publicarea investigației Rise.md, cei de la Primărie nu au revenit cu un răspuns.
De menționat că, tot la finele săptămânii trecute, Tatiana Cociu a depus declarația de avere la Autoritatea Națională de Integritate. De data aceasta, proaspătul primar de Orhei a indicat tot ce omisese să indice în declarația prezentată organului electoral local: și compania, și automobilul Dacia, și venitul de la Partidul ȘOR.