Întrebări incomode? Ioniță vs. Chicu: Nu dai interviul, m-ai înțeles?
Un interviu realizat de jurnalistul Nicolae Chicu cu expertul economic Veaceslav Ioniță a generat reacții după ce autorul materialului a afirmat că invitatul i-ar fi cerut să elimine anumite întrebări legate de o anchetă mai veche sau, în caz contrar, să nu publice interviul deloc.

Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, jurnalistul Nicolae Chicu a scris că în timpul realizării unui interviu cu Veaceslav Ioniță, fost deputat și fost președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, cel din urmă ar fi solicitat ca anumite secvențe din înregistrare să fie eliminate. Potrivit jurnalistului, solicitarea viza întrebări despre o cauză penală din anul 2014, în care apărea numele fostului polițist Vitalie Burlacu, transmite Știri.md.
„Invitatul a acceptat de bunăvoie să vină la interviu. Asta înseamnă că și-a asumat faptul că va fi întrebat inclusiv despre trecutul politic”, a comentat Chicu.
Acesta a mai declarat că jurnalistul nu ar trebui să accepte presiuni sau „ultimatumuri” de genul: „Azi nu dai niciun interviu, m-ai înțeles?”.
Nicolae Chicu a explicat că a fost întrerupt înainte de a adresa două întrebări pentru care susține că a așteptat răspunsuri:
- Despre legătura cu Vitalie Burlacu, reținut în martie 2014 sub acuzația de tentativă de corupere a unor deputați, caz în care s-a menționat numele lui Veaceslav Platon. Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare, iar declarațiile sale au fost relatate în presă, inclusiv de anticoruptie.md.
- Despre o fotografie publicată de fostul deputat Valeriu Munteanu, care susținea că Vitalie Burlacu i-a fost consilier lui Ioniță. Imaginea ar fi surprins o discuție într-un local, iar Munteanu afirma că una dintre persoanele din fotografie ar fi Ioniță.
Jurnalistul a spus că întrebările erau legate de subiecte de interes public, precum corupția, legăturile cu persoane fugare sau implicarea în decizii politice importante, în contextul funcțiilor publice deținute de invitat în trecut.
Potrivit lui Nicolae Chicu, Veaceslav Ioniță s-ar fi arătat deranjat de aceste întrebări și i-ar fi cerut să le excludă din material, invocând faptul că în acea perioadă a fost ținta unui atac mediatic.
Cu toate acestea, interviul a fost publicat integral, iar Veaceslav Ioniță nu a oferit, deocamdată, o reacție publică.
De menționat că Vitalie Burlacu, alias „Vitas”, și Irina Baglai au fost reținuți pe 7 martie 2014, în timp ce transmiteau 250.000 de dolari unui intermediar, în încercarea de a corupe mai mulți deputați ca să părăsească alianța de guvernare în ajunul semnării și ratificării Acordului de Asociere cu UE în 2014.
La 13 iulie 2016, Burlacu a fost condamnat, de prima instanță, la 11 ani de închisoare. Sentința, care prevedea inclusiv o amendă de 160.000 de lei, a fost pronunțată în lipsa lui Burlacu, care a fugit. Alături de Burlacu a fost condamnată și Irina Baglai la trei ani de închisoare cu termen de suspendare pe un termen de doi ani.
Tot atunci instanța a decis confiscarea banilor depistați în timpul urmăririi penale: 553.000 de euro, 403.000 de dolari și 490.000 de ruble rusești, dar și a automobilului „Porsche Cayenne”, sechestrat anterior. Ulterior, la 16 noiembrie 2016, Burlacu a fost reținut la Vadul lui Vodă.
Vitalie Burlacu și-a recunoscut vina integral. Acesta a declarat că Veaceslav Platon era cel care intenționa să „cumpere” 13 deputați din Parlamentul Republicii Moldova.
Pe data de 11 iunie 2020, Curtea de Apel a casat sentința de condamnare în privința lui Vitalie Burlacu și a Irinei Bagalai și a încetat procesul penal pe motiv că există circumstanțe care exclud urmărirea penală.