Intoxicații cu ciuperci: 36 de cazuri, înregistrate în primele șase luni
36 de persoane s-au intoxicat după ce au consumat ciuperci. Cazurile au fost înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2025. Cele mai multe persoane sunt din regiunile de nord și centru ale țării. Printre victime se numără și copii, comunică Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Ciupercile toxice, adesea confundate cu cele comestibile, pun în pericol sănătatea publică, atenționează specialiștii. În perioada menționată, cu intoxicații s-au ales trei copii, cu vârsta sub 17 ani, transmite Știri.md cu referire la agora.md.
De altă parte, de la începutul sezonului ciupercilor spontane, în perioada mai-iunie, s-au înregistrat 11 cazuri de intoxicație - nouă la adulți și două la copii. Cele mai afectate regiuni sunt din nordul și centrul țării, în special raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași, Ungheni și municipiul Chișinău, zone cu biodiversitate bogată și tradiție în culesul ciupercilor, atenționează ANSP.
Principalele cauze ale intoxicațiilor sunt consumul de ciuperci culese de persoane fără cunoștințe specializate sau achiziționate de la vânzători neautorizați. Adesea, ciupercile ajung să fie vândute pe marginea drumului - o sursă nesigură, atenționează specialiștii. De asemenea, periculoasă poate fi și prepararea necorespunzătoare a ciupercilor.
Intoxicațiile grave au fost provocate de specii toxice, deseori confundate cu cele comestibile, precum Amanita phalloides (buretele viperei), Galerina marginata, Entoloma sinuatum sau Lepiota cristata.
Citește mai departe pe agora.md.