Interdicția lui Ceban în România: Ce cred oamenii din nordul R. Moldova
Decizia autorităților române de a-i interzice primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, accesul în România și în spațiul Schengen continuă să stârnească reacții în rândul cetățenilor din nordul Republicii Moldova. Măsura, motivată de București prin considerente ce țin de siguranța națională, este privită de unii locuitori ca justificată, în timp ce alții o califică drept o decizie politică.

„Lasă-l să stea în Chișinău, că stă bine”, spune un bărbat din Bălți, în timp ce o altă femeie declară răspicat: „Foarte reușită decizia, pentru că a meritat-o”, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
Unii localnici își exprimă dezacordul cu mesajele pe care Ceban le-a transmis de-a lungul timpului, în special în contextul poziționării geopolitice a Republicii Moldova: „Interesele lor sunt pentru Rusia. Ei spun că vor neutralitate, dar nu o păstrează. Foarte multe lucruri se bat cap în cap”.
Pe de altă parte, există și voci care susțin că măsura luată de România are motivații politice.
„Când un om spune adevărul, devine incomod”, a spus un bărbat.
Totuși, o femeie a declarat: „La noi totul este legat de politică”.
Totodată, unii cetățeni afirmă că „fiecare stat are dreptul la decizii ce țin de securitatea sa”.
Ion Ceban a fost ales primar al municipiului Chișinău în 2019, din partea PSRM. După începutul războiului din Ucraina, el a lansat Mișcarea Alternativa Națională (MAN) și s-a declarat pro-UE, în ciuda unor acuzații persistente privind legături informale cu cercuri apropiate Kremlinului.
Amintim că Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat interdicțiile aplicate primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, de a intra pe teritoriul statului român. „Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Într-o declarație publică, Ceban a respins acuzațiile și a reclamat orchestrarea unei campanii politice murdare împotriva sa din partea guvernării de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu și PAS.
Primarul și blocul politic din care face parte susțin că acțiunea are la bază un efort concertat al instituțiilor statului sprijinite de „media, trolli și bloggeri”, pentru a-l discredita în pragul alegerilor parlamentare. De cealaltă parte, Președinția nu a oferit o reacție pe marginea acuzațiilor Blocului Alternativa.
Citește și: Președintele PAS reacționează la acuzațiile lui Ceban: O conservă a Kremlinului
Perciun, despre interdicția lui Ceban în România: Istoria are consecințe
Reacții, după ce Ceban a fost interzis în România și Schengen: Frumos cadou de la PAS
Ceban, despre interdicția sa: E o înțelegere între Maia Sandu și Nicușor Dan