Înțepăturile de insecte sunt periculoase. Ce spun operatorii 112
Înțepăturile de insecte pot fi uneori extrem de periculoase și doar săptămâna trecută peste 50 de persoane au sunat la ambulanță pentru a cere ajutor.

Autoritățile din Chișinău susțin că au cheltuit două milioane de lei pentru insecticide și au stropit de vreo trei ori prin parcurile din oraș, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„112. Ce urgenţă aveţi? Eu am o problemă, ieri m-a înţepat ţânţarii sau o gâză şi parcă nimic, dar acum s-a înroşit şi s-a întărit.”
Cristina Munteanu, operator, Serviciul 112: „Cel mai des ne apelează persoanele care sunt alergice la înţepăturile de albină sau de viespe. Mai rar, eu personal am avut chemări grave unde persoana era inconştientă. Deseori sunt chemări ale persoanelor care au reacţii precum mâncărimi la locul înţepăturii, cu edem la faţă, la gât.”
De obicei, înțepăturile de insecte nu sunt periculoase. Organismul uman are capacitatea de apărare. Sunt însă cazuri de șocuri anafilactice care pot fi fatale.
Natalia Captari, medic infecţionist: „Muşcătura de insecte poate să fie una uşoară cu manifestări un pic de edem local, roşeaţă locală, prurit local este nesemnificativ. Sunt însă cazuri când provoacă reacţii destul de grave mai ales persoanelor cu statut alergic. Sunt date precum muşcătura de albină provoacă moartea mai des decât muşcătura de şarpe, cel puţin în ţările unde sunt muşcături de şerpi, pentru că este o reacţie alergică.”
„Iată aşa mă protejez îmbrăcată. Nu stau în iarbă, nu stau unde sunt albinele. Am, Slavă Domnului, o vârstă şi niciodată nu am avut nicio infecţie de la insecte.”
„Pe mine cel mai des mă muşcă ţânţarii, dar nu folosesc nicio protecţie împotriva lor.”
De la începutul sezonului cald, autoritățile susțin că au stropit de trei ori parcurile din Chișinău cu insecticid.
Inga Badrajan, director adjunct, Î.M. "Spaţii Verzi": „S-a intervenit în diferite locaţii cum ar fi: parcurile La Izvor, Valea Morilor, Valea Trandafirilor, Aleea Grigore Vieru. Această substanţă este destinată atât pentru căpuşe, cât şi pentru ţânţari. Pentru căpuşe este mai eficientă, se vede 85 la sută eficienţa, deoarece se intervine în urma cosirii ierbii.”
Leziunile produse de insecte pot fi tratate prin remedii simple. Curățarea imediată a zonei cu apă și săpun, aplicarea de gheață ori de comprese reci pentru reducerea inflamației și calmarea durerii și a unui unguent cu antibiotic pentru prevenirea infecției. În cazuri mai grave este obligatorie vizita la medic.