Înghețurile din aprilie au amenințat grav culturile agricole din Moldova
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) susține că în perioada 27–29 aprilie, pe teritoriul țării noastre s-au înregistrat înghețuri în aer cu intensități de -1 până la -3°C - un fenomen care, în această perioadă a anului, apare în medie o dată la 20–40 de ani. Totodată, s-au semnalat și temperaturi de până la -6°C la suprafața solului.

Potrivit meteorologilor, acest fenomen a amenințat grav culturile agricole din Moldova, transmite Știri.md.
„Fructele și florile, dar și legumele termofile (cartofi, roșii, ardei, vinete) au suferit daune majore. Mugurii deschiși ai viței de vie sunt vulnerabili la temperaturi sub -1°C, iar înghețul îi poate distruge complet. Tutunul este extrem de sensibil după răsădire, poate fi compromis total”, au precizat autoritățile.
Deși, conform datelor multianuale, înghețurile sunt posibile până la sfârșitul lunii aprilie, istoria ne arată că acestea pot apărea chiar și în luna mai.
Ultimul îngheț de primăvară în aer a fost înregistrat în perioada 21–24 mai 1980, iar la sol – chiar pe 1 iunie 1955, la Briceni.