Înghețuri în Moldova: Forța Fermierilor cere ședință urgentă la Guvern
Asociația Forța Fermierilor solicită o ședință de urgență la Guvern pentru a evalua impactul devastator al înghețurilor tardive care au afectat grav culturile agricole în această săptămână.

Reprezentanții asociației subliniază că fermierii din Republica Moldova se confruntă cu pierderi semnificative, iar sectorul agricol riscă să fie lăsat deoparte în fața crizelor naturale recurente, care includ secetă, arșiță, grindină și ploi torențiale, transmite Știri.md.
„În ciuda acestor provocări majore, Guvernul nu a implementat măsuri ample pentru a sprijini sectorul agricol. Programele recente de dezvoltare economică, Buget+ și Planul de Creștere pentru Moldova 2025-2027, au plasat agricultura pe o poziție secundară, fără a aborda corect nevoia de sporire a rezilienței fermierilor la dezastre naturale. În urma crizelor repetate, fermierii sunt lăsați să se confrunte singuri cu aceste probleme grave, iar resursele alocate din fonduri europene – doar 200 de milioane din opt miliarde de lei – sunt insuficiente”, se arată în mesajul asociației.
Având în vedere impactul înghețurilor tardive asupra culturilor, asociația cere suplimentarea fondurilor europene pentru sectorul agricol și adoptarea unor măsuri de urgență care să contribuie la creșterea rezilienței fermierilor.
În plus, AO Forța Fermierilor subliniază exemplul pozitiv al sectorului energetic, unde Uniunea Europeană a alocat un grant de 410 milioane de euro pentru a susține gestionarea crizei, și solicită măsuri similare pentru agricultură.
„Fermierii se află într-o situație extrem de dificilă și au nevoie urgent de sprijin concret. Solicităm ca Guvernul să acorde prioritate măsurilor de susținere a acestui sector esențial, pentru a asigura continuitatea producției agricole și siguranța alimentară a țării”, a declarat Alexandru Brînză, președintele AO Forța Fermierilor.
Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis pe data de 9 aprilie Cod Galben de înghețuri pe întreg teritoriul Republicii Moldova, valabil până 13 aprilie.
Citește și: Fermierii afectați de înghețuri pot depune cereri pentru a primi ajutor de la stat.