main logo
507

Inga Pasecinic: Covidul și gripa sezonieră, amenințări reale

„Ai grijă de sănătatea ta” – sub acest slogan, a fost lansată o campanie de promovare a imunizării împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere. Necesitatea unei campanii se datorează nivelului scăzut de vaccinare. Situația este agravată de conflictul armat din apropierea granițelor țării noastre.

Inga Pasecinic: Covidul și gripa sezonieră, amenințări reale

Directorul Centrului pentru Strategii și Politici în Sănătate, Inga Pasecinic, asigură că războiul din Ucraina exacerbează situația epidemiologică din Moldova. Ce infecții amenință locuitorii țării noastre și cum să te protejezi pe tine și pe cei dragi s-a discutat în emisiunea aLive.

„Vaccinarea în Moldova acoperă doar 32% din populație, iar acesta este un indicator mediu, sunt regiuni în care 21-25% din populație este vaccinată. „Suntem în urmă față de țările UE, din aceeași Portugalia cu un indicator de 90%”, spune Pasecinic.

Printre motivele pentru nivelul scăzut se numără încrederea în mituri și neglijarea faptelor medicale. „Există un nivel ridicat de disponibilitate a vaccinurilor în toată Moldova”, spune medicul. „Totuși, mult depinde de modul în care liderii de opinie locali prezintă informațiile. De regulă, acesta este medic, preot, primar, profesor. Dacă cei mari vorbesc împotriva vaccinurilor, ne confruntăm cu probleme.” Nivelul de educație și conștientizare joacă, de asemenea, un rol important: oamenii mai puțin alfabetizați tind să creadă cele mai ridicole mituri.

Medicul a subliniat că s-au acumulat multe informații care demonstrează eficacitatea și siguranța vaccinurilor: „Una dintre categoriile cu un nivel ridicat de vaccinări este persoanele de vârstă. Sunt mai disciplinați, mai puțin dependenți de rețelele de socializare și mai orientați spre medicina oficială. Dacă la începutul pandemiei vârstnicii erau mai vulnerabili la covid, acum sunt mai bine protejați în comparație cu alte categorii.”

Lucrătorii din domeniul sănătății sunt un alt exemplu: „Incidența și ratele de deces în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății au scăzut dramatic de la vaccinare.” Mitul conform căruia vaccinurile ar afecta negativ fertilitatea a fost, de asemenea, rupt: „După vaccinare, multe femei au rămas însărcinate și au născut copii”.

Campania de informare își propune să readucă entuziasmul pentru imunizare. „Vorbim nu numai despre vaccinarea împotriva Covid-ului, ci și împotriva gripei sezoniere, precum și despre vaccinări de rutină”, notează directorul Centrului.

Moldova a fost un campion regional în imunizarea de rutină, a reușit să scape de poliomelitei, difterie și alte infecții. Acum acoperirea vaccinării este mai mică: mai întâi, blocarea a suspendat programele medicale, apoi toată lumea s-a concentrat pe covid, apoi războiul, criza energetică, problemele economice. „Acum reamintim despre importanța vaccinărilor de rutină”, spune medicul. „La urma urmei, infecțiile din copilărie sunt înregistrate în România și Ucraina.”

Pasecinic a amintit că difteria este mai ușor de prevenit decât de vindecat, iar poliomelita, dacă nu ucide, atunci schilod: „Rujeola duce la moartea unuia din cinci, oreionul duce la probleme complexe, inclusiv infertilitate, rubeola este periculoasă pentru gravide. femei, deoarece provoacă dezvoltarea defectelor fetale. Sunăm clopote pentru părinți pentru a-și proteja copiii.”

Motivul scăderii interesului pentru vaccinări se datorează și faptului că bolile ne ocolesc până acum: „Dar nu există Pasecinic, pentru că 95% dintre copii sunt vaccinați. De îndată ce rata de vaccinare scade, infecția va reveni, așa cum sa întâmplat în Ucraina. Dar sute de mii de refugiați de acolo trec prin țara noastră, iar copiii ucraineni se alătură grupurilor locale de copii. În cadrul campaniei, dedicăm și centre de cazare pentru refugiați, încercând să-i facem interesați de vaccinare, iar mulți oameni folosesc această oportunitate.”

Covid nu a dispărut

Să nu credeți că pandemia Covid a trecut, spune Inga Pasecinic: „Recomandăm vaccinarea, mai ales persoanelor cu boli cardiovasculare, diabet, oncologie și alte afecțiuni, pentru că este mai dificil pentru sistemul lor imunitar să lupte împotriva virușilor. Vaccinarea nu protejează împotriva infecției, salvează de la un curs sever și de la moarte.”

Vaccinarea poate fi combinată cu vaccinul antigripal sezonier – Moldova a primit deja aproximativ 280.000 de doze: „Rezultatul este bun, iar cu administrarea concomitentă a vaccinurilor, este mai bine să se administreze unul pe un umăr și celălalt în celălalt”.

Campania a fost binevenită la nivel local. „Nivelul de vaccinare în raionul nostru nu este ridicat și este important să explicăm importanța vaccinării”, spune Sergio Sococol, vicepreședintele raionului Nisporeni.

„Ne confruntăm tot timpul cu neînțelegeri ale populației. Oamenii folosesc surse de internet și trag concluzii greșite”, a declarat Vera Tabacaru, șefa Centrului Raional de Sănătate Nisporeni.

Organizatorii campaniei organizează ateliere și întâlniri în care explică importanța vaccinării împotriva covid și gripei, amintind despre importanța vaccinărilor de rutină.

Proiectul este implementat de AO Forum în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu sprijin financiar din partea UKAid și USAID. Conținutul acestui material este responsabilitatea producătorilor și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale USAID și UKAid.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării