Inedit: Lalelele nu pot fi doar admirate, dar și mâncate
Le putem admira în grădini sau buchete, dar le putem și mânca. Este vorba despre lalele. Încă din trecut, bulbii acestei plante erau consumați în stare crudă sau în salate.

„Pe timpuri, lalelele erau mâncate doar de prințese sau de persoane care aveau lalele în cantități foarte mari. Pe timp de foamete nu aveau altă cultură mai ieftină să mănânce. Ele ar fi putut fi crescute în scopuri alimentare, dar nu sunt crescute din cauza costurilor mari de producere a bulbului”, a explicat Gheorghe Luchița, antreprenor din Bardar, transmite Știri.md.
El spune că gustul lalelelor este unul special.
„E dificil să explici gustul lalelelor. Cei care au gustat bulbul în stare crudă spun că se aseamănă cu gustul de mazăre, cu gustul florilor de salcâm. Alții spun că seamănă cu unele soiuri de mere, de pere”, zice Gheorghe Luchița.
În cadrul reportajului, antreprenorul a mai explicat că cea mai gustoasă variantă a bulbului de lalea ar fi cea coaptă sau prăjită. Iar prepararea este foarte simplă: se taie bulbul în 2-3 felii, partea de jos se taie și se aruncă. Pe tigaie timpul de preparare este de 5-10 minute, iar în cuptor - de 2-3 minute.
Gheorghe Luchița atrage atenția că nu toate lalelele sunt bune de pus în farfurie. „Diferite soiuri au cam același gust, însă nu se permite de mâncat lalelele sălbatice”.
Referindu-se la soiurile de cultură, comestibil nu este doar bulbul, ci și frunzele, tulpina și floarea.