Încrederea în justiție, subminată: Ramona Strugariu explică de ce
Corupția tolerată, impunitatea, oligarhizarea și lipsa dreptății resimțite de cetățeni alimentează profund neîncrederea în sistemul de justiție din Republica Moldova. Declarația aparține Ramonei Strugariu, fostă europarlamentară și actuală directoare a Institutului Național al Justiției (INJ).

În cadrul unei emisiuni de la Tv8.md, șefa INJ a menționat că oamenii nu au încredere din cauza reputației proaste, a furturilor și a oligarhizării cu impunitate, transmite Știri.md.
„Dacă oamenii nu simt că li se face dreptate și nu primesc soluții reale în instanță, nu pot avea încredere în justiție. Mai ales atunci când mesajul public este repetat obsesiv – că toată justiția este coruptă – această percepție se imprimă adânc în mentalul colectiv”, a explicat Strugariu.
Ea a atras atenția și asupra unei probleme majore care alimentează suspiciunile cetățenilor: discrepanțele evidente dintre veniturile declarate ale magistraților și stilul lor de viață.
„Discrepanțele dintre salariul unui judecător sau procuror și casa ori mașina pe care o are sunt evidente pentru oricine. Dacă nu există o corelație între veniturile oficiale și modul de viață al unei persoane cu responsabilitate publică, este firesc să apară întrebarea: de unde provin acele bunuri?”, a subliniat directoarea INJ.
Un studiu recent realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) confirmă această lipsă de încredere profundă în sistemul de justiție: 44,6% dintre respondenți declară că au puțină sau deloc încredere, iar doar 11,2% manifestă un nivel ridicat de încredere.
Neîncrederea este mai pronunțată în rândul bărbaților, al locuitorilor din mediul urban, al vârstnicilor și al celor care se confruntă cu dificultăți economice. Cele mai scăzute niveluri de încredere sunt raportate în special în rândul cetățenilor cu venituri mici și al celor care locuiesc în Chișinău.