main logo
1059

Închisori pline: Câţi amnistiați au eliberat locul pentru alți deținuți

În anul 2017, numărul persoanelor care îşi ispăşeau pedeapsa în instituţiile penitenciare constituia 6.294, fiind cu aproximativ 17,4% mai mare comparativ cu anul 2013, arată date publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Închisori pline: Câţi amnistiați au eliberat locul pentru alți deținuțiÎnchisori pline: Câţi amnistiați au eliberat locul pentru alți deținuți. Foto: Ziarul Unirea

Datele BNS relevă că față de anul 2016, numărul de deţinuți în 2017 s-a diminuat cu 83 de persoane, adică cu ceva mai mult de un procent.

Reducerea numărului de deținuți poate fi pus pe seama Legii amnistiei din august 2016 în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. 

Totuși diminuarea cu doar 83 de persoane a numărului deținuților este una nesemnificativă. Or din închisori în urma amnistiei urmau să iasă circa 2.600 de persoane deținute, scrie mold-street.com.

Potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare, făcute publice de RISE Moldova, de la intrarea în vigoare a Legii amnistiei până pe 22 august 2017 – au beneficiat de amnistie 2.601 de deținuți, dintre care 489 au fost eliberați din penitenciar. 

Respectiv numărul persoanelor deținute urma să înregistreze o scădere mai mare.

În plus până la finele anului 2017 urmau să iasă din închisori și alte câteva sute de persoane.

Dar numărul real al deținuților este chiar mai mare. De exemplu în 2016 în detenție erau aproximativ 8.200 persoane, din care circa 2.000 arestați preventiv. De vină este faptul că în Codul penal au fost stabilite sancțiuni mult mai mari decât legislația anterioară, susținea Ministerul Justiției.

Anterior Consiliul Europei a atras atenția într-un studiu, despre problema suprapopulării închisorilor și necesitatea indentificării unor soluții imediate.

Mai adăugăm că conform perioadei de ispăşire a pedepsei, 36% din deţinuţi ispăşesc termenul de la 5 la 10 ani privaţiune de libertate. Pe parcursul anului 2017, în detenţie pe viaţă se aflau cu 4,2% mai multe persoane comparativ cu anul precedent.

Totodată, numărul minorilor deţinuţi în instituţiile penitenciare de tip închis a constituit 34 persoane şi a crescut cu 13,3% comparativ cu anul precedent. 

Datele mai relevă că din totalul de persoane deţinute circa 7,8% sunt femei. La 100 mii locuitori revin în medie 177 persoane deţinute. Cazurile de omor au determinat pedeapsa cu închisoare pentru 1.442 persoane, acestea fiind urmate de persoanele care au comis jafuri - 748 persoane.

Ceilalţi au fost condamnaţi pentru infracțiuni legate de droguri – 734 persoane, furt - 601 persoane, vătămare intenţionată gravă - 589 persoane, tîlhării - 557 persoane, iar pentru viol și huliganism - 589 și respectiv 486 persoane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării