Incendiu la Drochia, izbucnit din cauza unei plapume electrice defecte
În noaptea de 6 spre 7 noiembrie, pompierii din nordul R. Moldova au fost alertați pentru a lichida un incendiu izbucnit într-o locuință din satul Zgurița, raionul Drochia. În acest context, reprezentanții IGSU reamintesc repetat cetățenilor principalele reguli de exploatare a surselor de încălzit locuințele.
Potrivit IGSU, cazul respectiv a fost înregistrat către ora 00:09. Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri, transmite Știri.md.
Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul unei odăi a casei de locuit cu suprafața totală de 167 de metri pătrați. În timpul intervenției, pompierii au evacuat din interiorul casei o butelie de gaz, astfel evitând producerea unei explozii. Până la sosirea pompierilor, din interiorul locuinței a fost evacuat de către alte persoane proprietarul, un bărbat de 67 de ani.
Angajații IGSU au reușit localizarea incendiului la ora 00:42 și lichidarea completă la ora 03:00. Prealabil, specialiștii au stabilit că incendiul ar fi izbucnit din cauza unei plapume electrice defecte.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a instalațiilor electrice, utilizate ca surse de încălzire. În acest sens nu se admite folosirea aparatelor defecte sau a celor montate direct pe materiale combustibile, cu improvizații.
De asemenea, pompierii recomandă populației să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la utilizarea sobelor de încălzit în perioada rece a anului. Astfel, oamenii sunt rugați să curețe coșurile de fum și să verifice starea de funcționalitate a sobelor înainte de exploatarea acestora.
Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă focul în sobe utilizând benzină, motorină sau alte substanțe inflamabile. Mai mult, salvatorii solicită persoanelor să nu obtureze canalele de ventilare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea. Pentru evitarea situațiilor excepționale, specialiștii recomandă oamenilor să nu suprasolicite sobele de încălzit, să nu amplaseze haine, mobilier și alte bunuri în apropierea acestora, iar pe timp de noapte să stingă focul din sobe.
În contextul informării cetățenilor despre măsurile de prevenire a incendiilor în locuință, IGSU a elaborat anterior un spot social, prin care reamintește oamenilor principalele reguli de exploatare a sobelor de încălzit. Salvatorii și pompierii îndeamnă persoanele să fie responsabile și să respecte cu strictețe bazele securității vieții, iar în caz de situații de risc să apeleze de urgență Serviciul 112.