Incendiu, inundații sau cutremure: Cum și de ce să-ți asiguri locuința
După incendiul care a distrus mansarda unui bloc de locuințe din Durlești, în seara zilei de 16 mai, autoritățile trag un semnal de alarmă privind lipsa culturii de asigurare a locuințelor în Republica Moldova. Oficial, doar 3% dintre gospodării sunt protejate în cazul unor evenimente precum incendii, cutremure sau inundații.

Potrivit lui Dumitru Pînzaru, director de vânzări la o companie de asigurări, lipsa de interes față de asigurarea locuinței ține, în mare parte, de convingerea greșită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Spre deosebire de alte tipuri de asigurări obligatorii, cum ar fi RCA-ul auto, asigurarea locuinței este voluntară, cu excepția cazurilor în care imobilul este achiziționat printr-un credit ipotecar. În aceste situații, asigurarea este o condiție impusă de bancă, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Companiile de asigurări oferă pachete care pot include protecție pentru spațiul locativ, bunurile casnice, răspunderea civilă față de vecini și chiar protecția membrilor familiei. Costul poliței variază între 800 și 4.500 de lei anual, în funcție de valoarea, suprafața și tipul locuinței.
O asigurare completă acoperă daune cauzate de incendii, cutremure, inundații, furturi, vandalism, alunecări de teren și alte riscuri. În cazul unui incident, proprietarul trebuie să notifice asigurătorul, iar evaluarea daunelor este realizată de experții companiei.
„În cele mai multe cazuri, polița acoperă integral pagubele. Se consideră distrugere totală atunci când reparațiile costă mai mult decât valoarea imobilului. Totuși, în 80% din cazuri, pagubele sunt parțiale”, explică Dumitru Pînzaru.
Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, la 31 martie 2025, erau asigurate peste 32.600 de apartamente și 9.100 de case. În tot anul 2024, numărul total de locuințe asigurate a fost de circa 41.500. Aceasta în condițiile în care, potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova există circa 1,3 milioane de locuințe – dintre care aproximativ 580.000 în mediul urban și peste 750.000 în mediul rural.
Amintim că incendiul a izbucnit vineri, 16 mai, la o mansardă de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești și a fost lichidat sâmbătă dimineața, în jurul orei 04:00. Flăcările au distrus în jur de 1.500 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar 15 apartamente cu două niveluri de la mansardă au fost grav afectate. Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.
De menționat că mansarda blocului de apartamente a fost construită ilegal. Concluzia aparține Comisiei create în cadrul Primăriei orașului, care a constatat că dezvoltatorul a primit autorizație de construcție a blocului fără mansardă. Mai mult, această construcție nu figurează nici în Cadastrul bunurilor imobile.