Incendii tragice la Dondușeni și Dubăsari: Doi bărbați au decedat
IGSU anunță că nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a făcut două victime în ultimele 24 de ore. Este vorba despre doi bărbați din raioanele Dondușeni și Dubăsari.
Potrivit IGSU, primul caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 26 decembrie, în satul Arionești, Dondușeni, unde un incendiu a izbucnit într-o casă de locuit, transmite Știri.md.
Pentru lichidarea arderii la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Unității Salvatori și Pompieri Dondușeni și Serviciul Postului Salvatori și Pompieri Otaci. Focul a distrus mai multe bunuri materiale, iar în interiorul încăperii a fost depistat cadavrul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 89 de ani.
În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că gurarul sobei a fost deschis complet, iar cel mai probabil incendiul s-ar fi produs de la o scânteie.
Al doilea caz tragic a avut loc în seara zilei de 26 decembrie, în raionul Dubăsari, satul Pârâta. Acolo, angajații IGSU au fost solicitați să stingă focul, care a cuprins coșul de evacuare a fumului și parțial podul unei case de locuit. În timpul lichidării incendiului, în interiorul unei camere, pompierii au depistat cadavrul unui bărbat în vârstă de 84 de ani. Acesta s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat în urma arderii coșului de fum.
Cauzele exacte și circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de organele de resort.
În vederea evitării producerii incendiilor și a cazurilor tragice în perioada rece a anului, IGSU repetă îndemnul către cetățeni de a respecta cu prudență maximă utilizarea sobelor și a altor surse de încălzit. O atenție sporită trebuie acordată persoanelor în vârstă, care locuiesc singure, precum și celor cu nevoi speciale. Astfel, cetățenii sunt rugați să fie empatici și să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în procesul de aprindere a focului, dar și la gestionarea acestuia, în vederea evitării situațiilor de risc.
Potrivit pompierilor IGSU, o atenție deosebită trebuie acordată procesului de întreținere a sobelor și a coșurilor de fum. Acestea trebuie curățate periodic de funingine sau alte obiecte care pot bloca evacuarea fumului. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să aerisească în permanență încăperile în care arde focul în sobă sau funcționează aparatele electrice de încălzit locuințele. Mai mult, canalele de evacuare nu trebuie să fie obturate, iar sobele și alte surse de încălzit nu trebuie puse în funcțiune dacă au defecțiuni.
Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1.639 de incendii, în urma cărora 103 persoane, inclusiv trei minori, și-au pierdut viața. Conform datelor statistice, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 52 de cazuri de intoxicații cu produsele de ardere, în urma cărora 94 de persoane au avut de suferit, iar 17 dintre acestea, inclusiv trei minori, au decedat.