În Republica Moldova s-a deschis o expoziție de covoare azere
O expoziție de covoare azere a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu scopul de a populariza în Europa bogatul patrimoniu cultural al Azerbaidjanului, care este strâns legat de modul de viață și tradițiile străvechi ale acestei națiuni.

La expoziția, intitulată „Armonia frumuseții: eleganța eternă a covoarelor azere", sunt prezentate numeroase covoare în stil clasic și modern care se referă la diferite școli de covoare azere. În plus, pe un ecran mare a fost proiectat un film despre țesutul covoarelor și despre vestiții maeștri azeri de covoare, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
La eveniment au participat reprezentanți ai structurilor de stat ale Republicii Moldova, deputați moldoveni, diplomați ai ambasadelor străine, activiști din diasporă și locuitori ai orașului.
În discursul său, Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, Ulvi Bahshaliyev, a menționat că covorul azer este una dintre cele mai mari comori ale culturii mondiale, iar țesutul covorului azer este una dintre cele mai vechi forme de artizanat artistic, recunoscută ca parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.
El a menționat că, de-a lungul timpului, acest meșteșug a devenit o parte integrantă a identității naționale a Azerbaidjanului, iar dezvoltarea țesutului modern al covoarelor azere nu poate fi imaginată fără sprijinul statului și abordarea strategică a conservării patrimoniului cultural.
Potrivit diplomatului, un rol deosebit în acest proces au jucat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și prim-vicepreședintele Azerbaidjanului, președintele Fundației Heydar Aliyev, Mehriban Aliyeva. Datorită atenției și eforturilor lor, țesutul covoarelor a fost ridicat la rangul de politică de stat prioritară în domeniul culturii.
Cu sprijinul lor au fost create și modernizate centrele de covoare pe teritoriul întregii țări, au fost restaurate școlile tradiționale și a fost înființat Muzeul Național al Covorului din Azerbaidjan.
Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova a menționat că activitatea Fundației Heydar Aliyev în această direcție contribuie la popularizarea covorului azer pe arena mondială, stimulează interesul generațiilor tinere pentru arta tradițională și asigură dezvoltarea durabilă a acesteia în condiții noi.
Ulvi Bahshaliyev a subliniat că expoziția de covoare azere deschisă la Chișinău este, de asemenea, o invitație la dialog între culturi, deoarece în Moldova, ca și în Azerbaidjan, covorul a fost mult timp o parte a vieții cotidiene, un simbol al confortului, frumuseții și căldurii familiale.
„Deși ornamentele, tehnicile și materialele pot fi diferite, esența rămâne comună: un covor este mai mult decât o simplă țesătură. Expoziția pe care o deschidem este o mare oportunitate pentru dialogul cultural. Ea nu numai că arată bogăția școlii de covoare din Azerbaidjan, dar ne amintește și de apropierea spirituală a popoarelor, de legăturile profunde care unesc culturi diferite. Fie ca această expoziție să fie un prilej de inspirație, descoperiri și noi întâlniri între culturi", a declarat ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova.