main logo
994

În R.Moldova nu va mai fi verificată materia primă din care se produc medicamentele. Riscurile provin din Rusia

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a plasat în dezbateri publice un proiect de modificare a ordinului privind controlul de stat al calității medicamentelor.

Materia primă din care se produc medicamentele nu va mai fi verificată

Urmare a acestui ordin se va omite controlul materiei prime din care se produc medicamente, a substanței active, iar ca urmare a excluderii plății pentru controlul calității ar urma să se reducă costul medicamentelor, lucru discutabil, de altfel.

Timpul de control de stat al medicamentului se va reduce de la 60 la 40 de zile lucrătoare, deoarece se va exclude timpul acordat controlului materiei prime – 20 de zile lucrătoare, transmite Știri.md cu referire la Sănătate Info.

Astfel, ordinul de Guvern cu privire la verificarea medicamentelor, ce datează din anul 2012, va fi completat cu următoarea prevedere: „Medicamentele fabricate în Republica Moldova, cât şi cele de import autorizate de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, medicamentele recepţionate în calitate de ajutor umanitar (în continuare medicamente) și materia primă utilizată la prepararea medicamentelor, sunt supuse în mod obligatoriu controlului de stat al calităţii. Materiile prime utilizate la fabricarea medicamentelor sunt supuse controlului de stat al calității, la cererea solicitantului”.

Guvernul consideră că odată ce Republica Moldova a implementat Regulile de Bună Practică de Fabricație (GMP) în 2013, nu este nevoie un control suplimentar al materiei prime, deoarece toate substanțele care sunt introduse pentru fabricare provin din state semnatare a GMP. Astfel, argumentează MSPS, orice dosar depus la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pentru autorizarea unui medicament conține informație veridică și amplă, inclusiv despre calitatea materiei prime din care este fabricat medicamentul. 

Citiți continuarea pe Sănătate Info.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării