În orașul Fălești ar urma să fie construit monumentul lui Ștefan cel Mare
În orașul Fălești ar urma să fie construit monumentul lui Ștefan cel Mare. Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Raional Fălești. Sculptorul Sergiu Ganenco a prezentat aleșilor raionali cum va arăta monumentul cu o înălțime de patru metri.
„Am adus schița. Este un prototip al monumentului care va fi de patru metri înălțime. Aici sunt pozele. Fiind efectuat în material moale, se propune a fi efectuat în bronz care este testat în timp, este rezistent în fața fenomenelor naturii”, a declarat Sergiu Ganenco, sculptor, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
Unii aleși raionali cred că în Republica Moldova sunt suficiente monumente de-ale lui Ștefan cel Mare și că Făleștiul ar putea să aleagă un alt domnitor.
„E neapărat Ștefan cel Mare sau putem să alegem și altă persoană notorie? El este la Bălți, la Chișinău”, a spus un consilier.
„Stimați colegi, noi astăzi am venit doar cu titlu de informare. Deja la altă ședință a consiliului vom putea să discutăm detalii concrete”, a declarat Sergiu Fîntîna, președintele raionului Fălești.
O idee este de a instala monumentul în parcul central din orașul Fălești.
„În raionul Fălești ar trebui să fie un monument al lui Ștefan cel Mare, să fie amplasat pe strada centrală, ar mai trebui și un monument al lui Ferdinand, care a pavat drumul central”, a declarat Viorel Babii, consilier raional.
Dacă aleșii raionali vor veni cu un astfel de proiect, monumentul lui Ștefan cel Mare ar putea fi gata deja peste un an.
„Nu prea știu istoria, dar poate fi Burebista, Mihai Viteazu, Vlad Țepeș, Decebal. Istoria noastră are multe personalități. Se poate de făcut o comise, de chibzuit din punct de vedere economic, turistic”, a spus Gheorghe Pantea, consilier raional.
Autoritățile urmează să estimeze costul unei asemenea sculpturi și să identifice bani pentru construcția monumentului.
„Să sperăm că vom avea suficienți bani în bugetul raionului Fălești pentru a putea beneficia de o asemenea construcție. Pe lângă monumentul din bronz de patru metri și lucrul maestrului costă bani. Va trebui să amenajăm și teritoriul, va fi nevoie de anumite construcții”, a declarat Eduard Pleșca, consilier raional.
Cel mai mare monument al domnitorului Ștefan cel Mare se află în Bălți. Construcția a fost dezvelită la 22 mai 2004, în fața clădirii primăriei.
Autorii monumentului sunt sculptorul Gheorghe Postovanu și arhitectul Vasile Eremciuc. Monumentul este lucrat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți. În 2008 monumentul lui Ștefan cel Mare a fost inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat.