main logo
3023

În nordul Moldovei prosperă o fermă de bovine cu stabulaţie liberă

În nordul Republicii Moldova prosperă una dintre cele mai moderne ferme de bovine cu stabulaţie liberă. E afacerea unui tânăr olandez, căsătorit cu o basarabeancă.

În nordul Moldovei prosperă o fermă de bovine cu stabulaţie liberăColaj: știri.md

Şi-a pus pe roate afacerea în urmă cu 10 ani, în raionul Edineţ, după ce a căutat mult timp prin Europa un loc potrivit pentru ferma sa, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

În prezent, are 500 de bovine care produc lunar în jur de 135 de tone de lapte şi se bucură de oportunităţile de afaceri pe care le-a descoperit în Republica Moldova.

De mic copil, Jim Boet are o pasiune aparte pentru creşterea animalelor. Şi-a petrecut copilăria la ferma bunicului său. Acolo i s-a înfiripat visul de a avea propria lui fermă când va creşte.

Şi în ţara sa avea o fermă mică, însă era în căutare de păşuni mănoase şi posibilităţi de a-şi extinde afacerea. A vizitat mai multe state din Europa în căutarea locului perfect pentru fermă, iar ajuns în Republica Moldova, a cutrierat 40 de localităţi pentru ca în sfârşit să se oprească în satul Goleni din raionul Edineţ.

Jim Boet, fermier: „Dacă vrei pământuri mai mari, cu o posibilitate de dezvoltare, dar cu bugetul mai mic, hai mergi cu mine în Moldova, şi am ajuns aşa în Moldova. Aici era gunoişte peste tot, noi am strâns tot gunoiul, am făcut proiect şi am ajuns acolo unde suntem.”

Ca şi orice fermier, Jim s-a confruntat cu provocări în gestionarea afacerii sale, mai ales la început. Una dintre acestea a fost insuficienţa braţelor de muncă. Totuşi bărbatul a decis s-o soluţioneze apelând la tehnologiile performante. Pentru a monitoriza animalele de la distanţă, le-a montat crotalii cu senzori, care reprezintă nişte etichete electronice de marcaj prinse cu cleşte de urechile bovinelor.

Jim Boet, fermier:„ Noi am făcut o investiţie. Am făcut la vaci cow manager, senzori. E o investiţie scumpă, dar se merită. Prin intermediul acestui senzor se vede cum vaca a mâncat, cum ea rumegă, cum e starea animalului, vaca e în căldură sau nu e în căldură, dacă s-a întâmplat ceva cu vaca sau nu şi dacă vaca se simte bine, el va arăta că e bine. Dacă vaca nu se va simte bine, nu va da lapte. ”

Pandemia de Covid-19 şi criza economică şi-au lăsat amprenta asupra afacerei sale. Carburanţii şi nutreţurile s-au scumpit, şi e nevoit să cheltuie aproximativ un milion de lei pe lună pentru întreţinerea fermei. Dar spune că se descurcă, chiar dacă în Republica Moldova e mai greu să dezvolţi o afacere decât în ţările Uniunii Europene.

Jim Boet, fermier: „ Desigur că aici este o mare parte de birocraţie, noi am trecut de asta. La început a fost şi corupţie, pe încet se micşorează, şi începe să devină mai uşor. E bun unde noi nu suntem. Dacă tu ai cunoştinţe, dorinţă, atunci reuşeşti unde vrei.”

Jim Boet este ajutat de soţia sa, cea cu care împărte responsabilităţile pentru a le reuşi pe toate.

Ana Pancrat, fermier: „Este şi bine şi rău şi interesant şi hiperinteresant. Ne-am format împreună astfel încât unul să genereze idei, iar altul caută posibilităţi de realizare a acestor idei. De aceea la noi şi iese totul atât de interesant, atât în cuplu, cât şi în fermă.  Caut finanţe, caut furnizori, caut posibilităţi ca ideile să fie realizate, de aceea ne iese bine lucrul în comun.”

Din numărul celor peste 500 de vaci de la ferma lui Jim Boet, în jur de 80 sunt aduse din Olanda, majoritatea fiind de rasă Holstein. Fermierii se concetrează pe producerea de lapte pe care-l vând furnizorilor din raionul Edineţ la un preţ de 7 lei şi 60 de bani pentru un litru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării