main logo
406

În Moldova este deficit de aproximativ 2.000 de profesori

Mâine, profesorii din toată Moldova își vor sărbători ziua profesională.

În Moldova este deficit de aproximativ 2.000 de profesoriFoto: realitatea.net

Tradițional, în ajunul Zilei Învățătorului, lucrătorii din sistemul de învățământ sunt felicitați și li se aduc bine-meritatele semne de recunoștință. Și profesorii din liceul ”Mihai Moraru”, din satul Brănești, raionul Orhei, și-au urat reciproc răbdare în procesul de educație a tinerei generații, dar și reînnoirea echipei cu tineri specialiști. 

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la începutul acestui an, în Moldova era deficit de aproximativ 2.000 de profesori, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

Cu aceste cuvinte astăzi a început ziua profesională pentru toți învățătorii din țară. Copiii au venit cu tradiționalele buchete de flori și le-au spus cuvinte de recunoștință pentru munca lor cu adevărat titanică, pentru că fiecare din reprezentanții acestei nobile profesii investește în elevi o părticică din el. Și profesorii s-au felicitat între ei, spunându-și urări de bine. 

Cine dacă nu ei, știu mai bine ce le lipsește în domeniul lor de activitate.

Maria Magdalena Scurtu este un tânăr specialist. A intrat recent în familia pedagogică a liceului din satul Brănești, raionul Orhei, odată cu începutul acestui an școlar. 

Curios este faptul că, Maria Magdalena, de fapt, e originară din Chișinău. A absolvit în capitală Universitatea Pedagogică de Stat. Este învățător de clase primare și specialist în învățământ preșcolar. Chiar dacă majoritatea specialiștilor visează la un job în oraș, fata a decis să ofere educație copiilor din mediul rural. 

Maria dorește să dea un exemplu și altor viitori pedagogi, mai ales că statul oferă sprijin tinerilor specialiști care vin să lucreze în instituțiile rurale de învățământ.

Noii colegi ai Mariei sunt foarte fericiți că în echipa lor a apărut un tânăr specialist și spun că sunt gata mereu să o susțină și să îi ofere ajutor sau un sfat, în caz de necesitate.

De asemenea, pedagogii sunt de părere că munca profesorului ar trebui să fie mai bine remunerată, deoarece, salariul de 4500 de lei, potrivit Mariei Magdalena, nu e destul de mare.

Astăzi în raionul Orhei sunt circa 1.200 de profesori, dintre care peste 200 sunt la vârstă de pensionare. Acestea sunt datele direcției de învățământ raional. 

Doar în acest an, instituțiile de învățământ din mediu rural mai aveau nevoie de încă 45 de tineri specialiști, însă doar 6 persoane au decis să vină să lucreze ca profesor la sat. Una dintre aceste persoana este eroina reportajului nostru, Maria Magdalena. 

Pofesorii din mediul rural speră că și alți tineri specialiști vor urma exemplul Mariei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării