main logo
7576

În anul 2024, Curtea de Conturi a constatat deficiențe în 12 ministere

În 2024, Camera de Conturi a constatat deficiențe în activitatea a 12 din cele 14 ministere auditate. Conform raportului agenției Infotag, acest lucru este evidențiat de rezultatele tuturor auditurilor financiare efectuate în 14 ministere pentru anul bugetar 2024.

În anul 2024, Curtea de Conturi a constatat deficiențe în 12 ministereImagine simbol

„În urma auditurilor, 12 agenții au primit opinii cu rezerve, ceea ce indică deficiențe persistente în gestionarea, contabilitatea și raportarea fondurilor publice. O opinie cu rezerve, deși mai puțin strictă decât o opinie negativă, indică faptul că situațiile financiare prezentate conțin distorsiuni semnificative care afectează parțial prezentarea fidelă a poziției financiare a instituțiilor”, a precizat Curtea de Conturi într-un comunicat, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Instituția a subliniat un regres la Ministerul Finanțelor, care, după ce a primit o opinie pozitivă pentru perioada 2021-2023, a fost retrogradat la o opinie cu rezerve în 2024.

„Această situație evidențiază fragilitatea progreselor anterioare și importanța menținerii unui angajament instituțional continuu față de calitatea raportării financiare”, notează Camera.

În plus, reauditul „a relevat eșecul multor ministere de a remedia deficiențele identificate în anii precedenți”. Printre cele mai frecvente probleme se numără contabilizarea incompletă sau incorectă a activelor precum terenuri, clădiri, echipamente și alte active publice care nu sunt reflectate pe deplin în evidențele contabile sau sunt evaluate necorespunzător.

„În plus, continuă să apară erori în clasificarea cheltuielilor și veniturilor, afectând claritatea execuției bugetare și punând în pericol temeinicia deciziilor de politici publice”, notează Curtea de Conturi.

De exemplu, Ministerul Finanțelor nu a raportat două active imobiliare în valoare de 9,1 milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe a subevaluat valoarea activelor cu 60,7 milioane de lei, precum și probleme legate de reevaluarea activelor în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce a dus la o subevaluare și supraevaluare semnificativă. În plus, Ministerul Apărării nu a înregistrat în Registrul Imobiliar 89 de clădiri și patru terenuri, iar Ministerul Justiției nu a raportat valoarea bunurilor de patrimoniu cultural. 

„În absența unor măsuri eficiente, există riscul menținerii unor practici contabile inacceptabile care afectează negativ eficiența fondurilor publice și încrederea cetățenilor în instituțiile publice”, se arată în comunicat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării