main logo
1392

În 2023 va începe trierea întreprinderilor de stat, promite deputatul Radu Marian

Este necesară o raționalizare a prezenței statului în economie, prin consolidarea guvernanței corporative în companiile de stat, transparentizarea domeniului și pregătirea terenului pentru privatizări, afirmă economiştii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Radu Marian: În 2023 va începe trierea întreprinderilor de statFoto: știri.md

În acest sens ei susţin necesitatea implementării Strategiei cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritare de stat pentru anii 2022-2030, aprobată în decembrie 2022, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

În 2023 va începe "trierea a tot ce înseamnă întreprindere de stat"

„Reforma domeniului companiilor de stat este foarte complexă și întâmpină multă rezistență din partea sistemului, din partea celor care doresc perpetuarea ineficienței și corupției", a declarat în cadrul unei conferinţe Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup.

Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe a dat asigurări că guvernarea actuală va implementa această strategie şi va reforma sectorul.

„Reforma întreprinderilor de stat este un angajament cheie în contextul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, la fel, instituțiile de stat conștientizează faptul că avem o mare problemă de ineficiență, ponderea întreprinderilor de stat în PIB este aproximativ o cincime, în condițiile astea productivitatea și valoarea adăugată în economie nu se ridică la un nivel competitiv. La nivel de politică de stat, noi credem că acolo unde există potențial de concurență de piață trebuie să fie lăsat în domeniul privat, suntem extrem de hotărâți să mergem înainte, iar necesitatea reformei este clară", a spus Radu Marian.

Deputatul a precizat că, în anul 2023 urmează una dintre cele mai importante etape, "trierea a tot ce înseamnă întreprindere de stat".

"Sunt câțiva indicatori și clasificări care vor fi puși în aplicare, apoi vom începe nemijlocit restructurarea, va fi un proces îndelungat și extrem complicat din punct de vedere politic, luând în considerație faptul că termenul de privatizare are o conotație destul de negativă în rândul societății și nu doar, prin urmare, va trebui să fim foarte atenți de modul în care argumentăm necesitatea reformării acestui sector”, a menţionat parlamentarul.

Ingerinţa politicului şi provocări majore de guvernanță corporativă

În opinia lui Stas Madan, director de program la Expert-Grup, companiile de stat se confruntă cu provocări majore de guvernanță corporativă, care erodează din eficiența administrării proprietății de stat.

În opinia sa "ingerința politică în gestiunea companiilor, membri ai consiliilor cu o pregătire adesea insuficientă, formalismul, lipsa membrilor independenți în cadrul consiliilor sunt doar câteva exemple care contravin principiilor de bună guvernanță".

"Până acum, instituționalizarea instrumentelor de bună guvernanță a decurs lent și fragmentat, însă contextul actual reclamă necesitatea mobilizării eforturilor în acest sens. Angajamentele pe care și le-a asumat statul în raport cu partenerii de dezvoltare, în particular cu UE și FMI, pun accentul pe consolidarea administrării întreprinderilor din proprietatea statului. Managementul companiilor de stat poate fi îmbunătățit prin adoptarea și implementarea corespunzătoare a codurilor de guvernanță, adoptarea regulamentelor care să prevadă proceduri competitive de selectare a membrilor consiliilor, dar de evaluare a acestora, menite să responsabilizeze, dar și să motiveze consiliile", susţine economistul.

În opinia economiştilor de la Expert-Grup pentru sporirea performanței companiilor de stat este necesară:

  1. Asigurarea implementării plenare a Strategiei privind administrarea proprietății de stat, adoptată în decembrie 2022;
  2. Restructurarea și consolidarea capacităților Agenției Proprietății Publice;
  3. Creșterea transparenței privind activitatea companiilor de stat și gestionarea proprietății publice, inclusiv pentru modernizarea sistemului informațional automatizat din acest domeniu;
  4. Profesionalizarea consiliilor de administrare, inclusiv prin adoptarea Regulamentelor privind nominalizarea și evaluarea membrilor Consiliilor respective;
  5. Reforma salarizării în sectorul public, dar și în cadrul companiilor de stat pentru a spori atractivitatea companiilor de stat și a instituțiilor publice pentru profesioniști, dar și a exclude practica atribuirii Consiliilor funcționarilor publici din considerent de „supliment salarial”;
  6. Trierea companiilor de stat pentru a delimita foarte clar cele pasibile și nepasibile de privatizare, precum și definirea planurilor de acțiuni individuale în raport cu fiecare companie.

Ce active deţine statul în economie 

Conform datelor din Registrul patrimoniului public, ținut de Agenția Proprietății  Publice (APP), la începutul anului 2022, în administrarea APP se aflau 126 întreprinderi de stat, inclusiv 3 - aflate peste hotarele țării și 77 pachete de acțiuni  ale statului în societăți comerciale, iar în administrarea autorităților administrației publice centrale – 52 întreprinderi de stat și 2 societăți comerciale cu cotă integrală de stat.

Valoarea patrimoniului de stat aflat în gestiunea întreprinderilor de stat constituie  15,55 miliarde lei, iar valoarea patrimoniului de stat deținut în societățile comerciale, constituie 11,65 miliarde lei. Pe parcursul anului 2021 din Registrul patrimoniului public au fost radiate 9 entități.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării