Implementarea standardelor UE în domeniul vamal, susținută de GIZ
Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu echipa Proiectului regional „Consolidarea rutelor comerciale durabile și digitale și a conceptelor logistice între țările Parteneriatului Estic și UE”, finanțat de Ministerul Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Valoarea totală a proiectului regional este de opt milioane de euro și va fi implementat în țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina), finanțarea fiind asigurată integral de Ministerul Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania, transmite Știri.md.
Având în vedere că Serviciul Vamal este una dintre instituțiile beneficiare ale proiectului, lansat în luna aprilie a acestui an, dialogul a vizat stabilirea direcțiilor prioritare de cooperare în domeniul vamal, în contextul armonizării legislației naționale cu prevederile comunitare și al implementării angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM-UE.
Conducerea Serviciului Vamal a subliniat că printre prioritățile majore se numără implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), care va spori securitatea și va facilita comerțul în regiune, schimbul de date între autorități, modernizarea sistemelor IT și implementarea instrumentelor de facilitare a comerțului pentru alinierea la standardele europene și pregătirea țării pentru integrarea în spațiul comunitar.
Aderarea Republicii Moldova la Convenția privind Tranzitul Comun este o prioritate, fapt ce va permite o integrare mai facilă în piața unică a Uniunii Europene.
În urma discuțiilor, au fost identificate mai multe puncte tangibile cu obiectivele Serviciului Vamal în ceea ce privește facilitarea comerțului internațional, modernizarea infrastructurii vamale și implementarea mecanismelor digitale pentru gestionarea eficientă a fluxurilor de mărfuri, în special cele care tranzitează țara.
Reprezentanții GIZ au menționat că proiectul, prin livrabilele sale, își propune să valorifice potențialul comercial al regiunii și să ofere suport și expertiză în procesul de aderare a țării la UE, prin integrarea practicilor sustenabile și digitale, aliniate la standardele europene și prin sprijinirea mediului de afaceri.
Astfel, activitățile proiectului se vor concentra pe necesitățile autorității vamale în ceea ce privește consolidarea capacităților instituționale, prin furnizarea de expertiză, vizite de studiu, instruiri și asistență tehnică pentru dezvoltarea comerțului electronic, digitalizare și conectarea transfrontalieră a comunicațiilor electronice, pentru a îmbunătăți transferul de date între sistemele naționale și cele ale UE.