main logo
4638

Imagini șocante cu râul Bâc: Ce arată testele de laborator

Epopeea râului Bâc, care trece prin 17 localități, durează de foarte mulți ani. În tot acest timp, mirosul și poluarea se menține la aceleași cote și creează un adevărat dezastru ecologic.

Imagini șocante cu râul Bâc: Ce arată testele de laboratorFoto: TV8

Cea mai gravă poluare are loc în municipiul Chișinău, în zona stației de epurare. Autoritățile Capitalei s-au lăudat și încă se laudă cu proiecte grandioase și planuri pentru a crea o zonă verde și curată de-a lungul acestui râu, dar realitatea de pe teren e cu totul alta, transmite Știri.md, cu referire la TV8.

Pe malurile Bâcului e un adevărat dezastru. Deversări neautorizate din conducte ilegale și tone de gunoi aruncate în apă și pe malurile râului. La vărsarea lui în Nistru, râul este lipsit complet de viață, iar folosirea apei pentru irigații și alte activități economice poate duce la probleme grave pentru oameni și mediul înconjurător. 

Cea mai agresivă poluare are loc în raza municipiului Chișinău. La ieșirea din barajul Ghidighici apa este limpede, iar pe măsură ce străbate Chișinăul își schimbă total caracteristicile. O sursă a poluării sunt aceste scurgeri clandestine. 

De altfel, toată zona situată între străzile Feredeului și Ismail este plină de astfel de scurgeri. Unele dintre ele sunt izvoare, altele însă sunt canalizări de la agenții economici din zonă.

Sursa citată a solicitat experților de la laboratorul pentru calitatea apei, de la Agenția de Mediu, să preleveze probe. 

În drum către locul pe care l-am ales pentru a preleva probele de apă, am găsit o altă situație, extrem de gravă. Un „pod” plutitor, format din pet-uri și gunoaie, aduse de ape din amonte și care au rămas blocate. După aproximativ 20 de minute de așteptare, au început să apară și primele rezultate. Conform acestora, nivelul de poluare din râul Bîc este de categoria a 2-a, ceea ce înseamnă că e bine. Și asta pentru că afară încă e rece și nu au fost ploi în ultima perioadă. Experții au prelevat probe și pentru analiza chimică a apei din Bîc. Rezultatele vor fi gata în circa 10 zile.

Râul Bâc se schimbă și mai mult la culoare în locul unde se revarsă apele uzate din stația de epurare. Locul este amplasat aproape de ieșirea din Chișinau, pe strada Vadul Bâcului. 

Agricultorii care locuiesc și muncesc pământurile în aval de Chișinău au probleme mari. Aceștia nu pot folosi apa din Bîc pentru irigații, deoarece aceasta conține depășiri ale normelor de nitrați și metale grele.

În urma unui studiu din 2012, realizat de Centrul Național de Mediu, s-a demonstrat că, începând cu strada Varnița din Chișinău și până la vărsarea în Nistru, apele Bîcului sunt moarte și nu pot fi folosite pentru nicio activitate umană.

Întregul articol pe TV8.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării