Imagini ca la război: Situaţie dezastruoasă la Centrul COVID-19 Moldexpo
Situaţie dezastruoasă la Centrul COVID-19 de la Moldexpo. Se întâmplă nu doar din cauza numărului mare de bolnavi care ajung aici, ci şi a reţelei electrice suprasolicitate sau, mai degrabă, inexistente.

"E ca la război, ca la război, pacienţi mulţi gravi şi bătrâni", a spus un bărbat, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
Şi asta nu e tot - zeci de butelii de oxigen într-o singură încăpere, cabluri lipite pe alocuri cu bandă adezivă, care atârnă deasupra pacienţilor.
Este tabloul din secţia de Terapie Intensivă de la Centrul COVID de la Moldexpo. Revoltaţi, medicii spun că muncesc în condiţii de război.
Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că spitalul este unul de câmp şi au primit de nenumărate ori semnale din partea medicilor despre riscurile unor incendii.
"De repetate ori au fost aceste riscuri semnalate. Ceea ce se asigură la moment, o anumită perioadă a existat şi o autospecială din serviciul pompieri care este în imediata apropiere. Noi ne asumăm sau asigurăm acoperirea riscurilor la toate etapele", a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Grav este că şi buteliile de oxigen, pentru pacienţii de la ATI, sunt păstrate la nimereală.
Asta, deşi în regulamentul antiincendiu se spune că şi recipientele goale trebuie depozitate în încăperi special amenajate, departe de secții.
Or, acest lucru nu se întâmplă la Moldexpo, unde zecile de butelii de oxigen sunt păstrate afară, sub bătaia razelor solare, ceea ce poate provoca o explozie în orice moment.
Imaginile i-au lăsat fără cuvinte chiar şi pe reprezentanţii Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică.
"Într-o încăpere din spital nu poate fi folosită nicio butelie de oxigen, este categoric interzis în volumul de 40 de litri. Oxigenul în butelii este foarte sensibil la grăsimi şi alte lucruri, pentru că pot genera explozii", a precizat Ion Curmei, şef interimar Agenţia pentru Supraveghere Tehnică.
Şeful interimar al Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică ne-a declarat că un grup de inspectori va merge la Modexpo abia vineri, pentru a verifica situaţia, deoarece mâine angajaţii la stat au zi liberă, cu ocazia Hramului oraşului.
După incendiul din Spitalul din Constanţa, în care şapte pacienţi intubaţi au ars de vii, responsabilii din ţara noastră au început verificările şi în instituţiile medicale din ţară.
Inspectorii au depistat că sistemele antiincendiu şi alarmele anti fum nu funcţionau sau chiar nu existau.