IGSU reamintește despre riscul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează oamenii despre riscurile la care pot fi supuși în cazul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea vine în contextul formării podului de gheață pe suprafața lacurilor și iazurilor din țară ca urmare a scăderii temperaturii aerului.
Potrivit IGSU, temperaturile oscilante cu valori negative și pozitive pe parcursul zilei duc la formarea podului de gheață instabil. Astfel, riscurile devin mai pronunțate pentru oamenii care se află în preajma bazinelor acvatice, transmite Știri.md.
În acest sens, salvatorii atenționează cetățenii că podul de gheață este instabil și fragil, ceea ce poate duce la riscul prăbușirii în apa bazinelor acvatice. Astfel, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă în această perioadă, în vederea evitării pericolelor de prăbușire.
Totodată, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă fragilitatea stratului de gheață reprezintă un pericol iminent pentru viață.
În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. De aceea, maturii și cei care au în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze permanent și să le interzică desfășurarea activităților în apropierea lacurilor și râurilor.
Specialiștii menționează că podul de gheață poate fi sigur doar în cazul în care formațiunea de gheață are peste 8-12 cm, iar când acesta nu atinge dimensiunea respectivă, riscul prăbușirii este mai ridicat. Astfel, salvatorii reiterează importanța responsabilității fiecăruia dintre noi, pentru a preveni incidentele de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice.
IGSU îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență la Serviciul 112, în cazul observării persoanelor căzute sub gheață sau aflate în diverse situații de risc.