main logo
729

IGPF și-a îmbunătățit capacitățile în controlul în linia a II-a

Astăzi, 6 septembrie, se încheie activitățile unui curs de instruire privind „Controlul în linia a II-a, tehnici avansate de operare, detectare și analiză a obiectelor cu echipamente de inspecție și dispozitive de scanare pentru combaterea contrabandei”, desfășurat cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

IGPF și-a îmbunătățit capacitățile în controlul în linia a II-aFoto: Border.gov.md

Potrivit Poliției de Frontieră, în cadrul acestui curs, care s-a desfășurat în perioada 3-6 septembrie, au participat atât polițiștii de frontieră, cât și funcționarii vamali. Instruirile au avut loc în incinta Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei din Ungheni, o structură dedicată formării profesionale și dezvoltării competențelor în domeniul securității frontaliere, transmite Știri.md

Cursul a fost structurat pe două componente: teoretică și practică. În partea teoretică, participanții au dobândit cunoștințe aprofundate despre cele mai recente tehnici și tehnologii utilizate în domeniul inspecției și scanării obiectelor. S-au discutat teme legate de siguranță și securitate, inclusiv înțelegerea și gestionarea riscurilor asociate cu radiațiile și respectarea măsurilor de securitate. În plus, s-au prezentat măsurile necesare pentru asigurarea compartimentelor de marfă ale camioanelor, prin utilizarea cablurilor de siguranță și a sigiliilor.

Componenta practică a cursului a oferit participanților oportunitatea de a aplica cunoștințele acumulate în simulări și diverse exerciții, utilizând echipamente speciale și dispozitive de scanare. Acest aspect al instruirii a fost destinat să dezvolte abilități concrete și să asigure o adaptare eficientă la provocările întâmpinate în teren. De asemenea, a subliniat importanța cooperării între angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, prin conlucrare și schimb de bune practici.

Cursul a beneficiat de expertiza profesională a specialiștilor din cadrul EUBAM (Misiunea Uniunii Europene pentru Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina) și FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), care au împărtășit inclusiv din experiența personală.

Această inițiativă reprezintă un pas important în dezvoltarea capacităților instituțiilor implicate în gestionarea și securizarea frontierei, contribuind astfel la consolidarea măsurilor de combatere a contrabandei și la protejarea integrității economice a statului.

Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și resortisanților țărilor terțe (RȚT) afectați de conflictul din Ucraina”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Foto: Border.gov.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării