main logo
5723

Igor Munteanu, la Iași: Valoarea cea mai importantă este unitatea națională

O delegație a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) condusă de Igor Munteanu, președintele partidului, a participat ieri, 23 ianuarie, la cea de-a doua ediție a Convenției Românilor de Pretutindeni, organizată în capitala istorică a Moldovei, Iași.

Munteanu, la Iași: Valoarea cea mai importantă este unitatea naționalăFoto: CUB

În cadrul evenimentului, Igor Munteanu a vorbit despre necesitatea conjugării forțelor politice în vederea accelerării procesului de integrare sistemică a Republicii Moldova și României prin intermediul politicii de „spații comune integrate”, transmite Știri.md. 

„Noi, cei din Republica Moldova, nu ar trebui să fim tratați ca o diasporă pentru că moștenim drepturi seculare pe pământurile istorice care aparțin spațiului etnocultural românesc. Asta nu ne scutește însă de obligația de a ne proteja cetățenii contra unor tragedii ce se pot extinde din Ucraina spre noi ca urmare a războiului de agresiune rusesc. Sub pericolul unor amenințări iminente, statul român are obligația de a examina toate scenariile, toate opțiunile care să garanteze tuturor cetățenilor săi siguranță și încredere, iar acestea pot fi întrunite doar prin asumarea unui proiect de reîntregire ale celor două state surori.

CUB propune partenerilor săi din România un pact politic care definește proiectul reîntregirii ca prioritate strategică a viitorului guvern, care va fi format la sfârșitul anului 2024. Ca punct de pornire, CUB susține înființarea unui Minister al Reîntregirii în Guvernul României, care să gestioneze un Fond pentru Moldova, care ar însemna 1% din bugetul public al României și 1% din bugetul public al Republicii Moldova pentru proiecte stabilite de comun acord. Ca priorități neîntârziate, CUB propune o listă de domenii sociale și economice, chemate să depășească disparitățile tot mai adânci pe domeniul susținerii fondurilor de pensii, investiții în agricultură, asigurări obligatorii de sănătate, dezvoltarea mediului de afaceri și spațiului universitar și de cercetare, extinderea infrastructurilor critice și întărirea spațiului de apărare și securitate. Putem fi rezilienți contra unor amenințări reale numai atunci când vom realiza că nu există alte opțiuni decât să construim reîntregirea celor două state”, a spus Igor Munteanu.

De asemenea, președintele CUB a evocat exemplul lui Alexandru Ioan Cuza, care la 1859, după alegerea sa în calitate de domnitor al Moldovei și Munteniei, declanșa cele mai radicale reforme din istoria principatelor pentru a le scoate din impasul stagnării și fanariotismului, iar exemplul său este mai actual ca niciodată pentru agenda politică a anului 2024.

„Atunci când statul român, prin clasa sa politică, va dori să asculte cum vedem noi basarabenii un asemenea proces, atunci vom găsi și soluțiile potrivite pentru ieșirea din impas și pentru decalajele tot mai grave dintre cele două state. Să nu așteptăm minuni de la politicieni mesianici. Să lucrăm punctual, cu precizie matematică și răbdare pilduitoare în acest proiect. Avem nevoie de angajamente ferme și determinare pentru care valoarea esențială este coeziunea națională în proiectul reîntregirii într-un proiect de țară pe care-l datorăm compatrioților noștri, aici și acum”, a declarat Igor Munteanu.

Convenția Românilor de Pretutindeni a avut loc la Iași cu prilejul aniversării celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, la 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, și a avut drept scop facilitarea unui dialog larg cu grupuri politice, culturale și antreprenoriale românești din mai multe țări, creând cadrul necesar pentru dialog și colaborare.

Foto: CUB

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării