Hoțul în lege Micu a revenit acasă: A fost deportat din Germania pentru ședere ilegală
Moldoveanul Petru Sadnic, în vârstă de 55 de ani, cunoscut în lumea interlopă ca Gîlcă, Popovici sau Micu, a fost deportat din Germania pentru ședere ilegală.

În prezent, acesta s-ar afla în Moldova, în libertate, întrucât pe numele lui nu există dosare sau mandate de căutare.
Sursele Crime Moldova au confirmat că Micu a fost expulzat miercuri, 30 mai, din Germania pentru încălcarea regimului de ședere. În aceeași zi, hoțul în lege a intrat pe teritoriul Republicii Moldova. Sursele susțin că, în prezent, Micu nu este căutat de organul de drept.
O decizie privind deportarea lui Micu ar fi fost adoptat ieri, 30 mai, de către o instanță din München.
Micu a fost reținut în München în luna martie 2018, pentru ședere ilegală pe teritoriul Germaniei, unde s-ar fi aflat în ultimii 3 ani.
Hoțul în lege a primit interdicție de a intra în Uniunea Europeană pe o perioadă de 1 an.
Parcursul lui Micu în lumea interlopă
Petru Gîlcă, alias Micu, este primul interlop din Republica Moldova de după independenţă, care s-a învrednicit cu titlul de hoţ în lege, cel mai înalt grad în ierarhia criminală, obținându-l în 1993. Născut în iulie 1962, în satul Codreanca, raionul Strășeni, Petru Gîlcă îşi începe cariera penală în adolescenţă, fiind condamnat în 1977 la 9 ani de detenţie pentru o tâlhărie. Peste 7 ani, viitorul lider interlop reuşeşte să se elibereze înainte de termen, dar nu pentru prea mult timp, peste 2 ani, în 1986, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru huliganism. În 1993, Petru Gîlcă este „încoronat” la Moscova ca hoţ în lege. În acelaşi an, Micu înfiinţează un grup criminal, specializat în furturi, jafuri şi estorcări de bani.
Apogeul „succesului” gruparea criminală îl atinge în anii 1998 -2000, când aceasta îşi consolidează forţele în urma unor reglări de conturi, soldate cu victime, printre care şi doi lideri interlopi, hoţul în lege, Evgheni Grişcenco, alias Jeka, şi Valeri Rotari, o autoritate cunoscută sub pseudonimul Zelionîi.
În grupare au fost incluşi killeri din Transnistria, dar şi un ofițer de la Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate din cadrul Ministerului de Interne, Iurie Lungu, care ar fi furnizat grupării date preţioase. Iurie Lungă, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, a reuşit să se elibereze înainte de termen, ispăşind mai puţin de jumătate din pedeapsă, iar acum este om de afaceri.
În 2001, anul când generalul de miliţie, Vladimir Voronin ajunge la cârma ţării, Petru Gîlcă este reţinut, fiind învinuit pe mai multe capete de acuzare, precum că ar fi comandat asasinatele lui Jeka şi Zelionîi, dar şi pentru tâlhărie şi şantaj.
După gratii ajung mai mulţi oameni de încredere de ai lui Gîlcă. Se vehicula că însăşi Voronin, care promisese în campania electorală că va pune capăt crimei organizate din Moldova, ar fi dat comandă ca Gîlcă să fie condamnat cu orice preţ.
La 1 martie, 2004, Petru Gîlcă este condamnat definitiv de către Curtea Supremă de Justiţie la detenţie pe viaţă şi este dus să-şi ispăşească pedeapsa în Penitenciarul nr.17 din Rezina. Aflat în detenţie, Gîlcă organizează şi contribuie financiar la edificarea paraclisului „Icoana Maicii Domnului - Bucuria Tuturor Scîrbiților”, pentru care este decorat de către Mitropolitul Vladimir cu Diploma de binecuvântare arhierească.
Micu îşi angajează avocaţi cu renume, cum ar fi Vitalie Nagacevschi şi Roman Zadoinov, şi depune o plângere la CEDO, care, la finele anului 2007, constată că interlopului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, deoarece instanţa supremă l-a condamnat în lipsa sa şi fără examinarea probelor.
Imediat după publicarea deciziei CEDO, avocaţii lui Micu solicită anularea sentinţei de condamnare pe viaţă, iar în vara anului 2008, Plenul Curţii Supreme de Justiţie admite recursurile avocaţilor și dispune rejudecarea cauzei de către Curtea de Apel Chişinău. În ianuarie 2010, Curtea Supremă de Justiţie emite o nouă hotărâre, prin care îl condamnă pe Gîlcă la 13 ani de închisoare.
Petru Gîlcă revine la libertate la 9 februarie 2015, după mai multe proceduri birocratice şi internări în spitale, inclusiv la psihiatrie. Micu este unicul cetăţean al RM, condamnat pe viaţă, care a reuşit să scape la libertate.
La doar o săptămână de la eliberare, Gîlcă îşi înregistrează căsătoria cu Tatiana Sadnic, fosta soţie a unui membru din gruparea sa, îşi schimbă numele de familie, iar după ce îşi perfectează actele pe numele Sadnic Petru, la 27 martie 2015, părăseşte pentru totdeauna Republica Moldova, revenind doar o singură dată, în vara anului 2015, după ce este achitat definitiv.
Unele surse susţin că Micu s-ar fi stabilit cu traiul în Germania, altele, că în SUA.
Petru Gîlcă ar fi pierdut susţinerea mai multor interlopi din cauza asasinării lui Zelionîi, care se bucura de un respect deosebit în tot spaţiul CSI. În timp ce se afla în detenţie, i-a fost retras şi titlul de hoţ în lege. La finele anului 2011, la iniţiativa unui alt hoţ în lege din Moldova, Ion Guşan, alias „Patron”, refugiat în România, cu susţinerea a trei hoţi în lege din Georgia şi Rusia, lui Micu i se restituie înaltul titlu din ierarhia criminală.