main logo
926

HIV, depresie și speranță: La Bălți a avut loc un marș al solidarității

La Bălți a fost organizat un marș al solidarității față de persoanele infectate cu SIDA. Zeci de tineri au mers prin centrul orașului cu panglica roșie, apoi au participat la acțiunea „În papucii lor”.

HIV, depresie și speranță: La Bălți a avut loc un marș al solidaritățiiFoto: nordinfo.md

„Mi-am lăsat și eu urma pe această platformă pentru a arăta că sunt solidară cu persoanele care duc această povară și să demonstrăm tuturor că trebuie să înțelegem și să ajutăm persoanele infectate”, a spus o voluntară, transmite Știri.md cu referire la nordinfo.md.

Irina Goreaceaia a fost diagnosticată cu HIV acum 27 de ani, iar de 19 ani face tratament. Nimic complicat, doar o pastilă pe zi. Acum tăiește o viață obișnuită, deși, recunoaște că la început i-a fost foate greu.

„Primul sentiment este frica, panica, blocarea, neînțelegerea cum să trăiești mai departe, depresia, tentative de suicid, am trecut prin toate. Aș vrea ca această zi să fie una a schimbărilor de atitudine a societății față de acești oameni”, a povestit Irina Goreaceaia.

Evenimentul de astăzi vine să comemoreze persoanele decedate de SIDA, dar și să-i încurajeze pe cetățeni să se testeze la HIV. Pentru asta, în parcul central, a fost asigurată o testare rapidă și gratuită.

„Pentru sănătatea mea, să mă verific. Dacă se poate, de ce nu. Suntem mereu ocupați cu lucrul, neajunsuri, și nu mai reușim să facem un test, doar atunci când ajungem în spital”, a spus un bărbat.

În mun Bălți, peste 1800 de persoane trăiesc cu HIV. Anual, mai mult de 40 de persoane noi își cunosc statul HIV pozitiv.

„O persoană care trăiește cu acest virus este discriminată, i se încalcă drepturile, inclusiv în instituțiile medicale și sociale, din păcate. Statul este gata să ofere tuturor aceste servicii gratuite, la cele mai înalte standarde”, a declarat Ala Iațco, reprezentanta AO „Uniunea pentru Echitate și Sănătate”.

Într-un final, toți cei implicați au aprins lumânări la art obiectul „Panglica Roșie” din preajma fostei clădiri a maternității din Bălți.

„Am decis să particip la această activitate pentru că oamenii trebuie să știe că persoanele bolnave cu HIV sau SIDA nu sunt altfel și cu ele putem să intercomunicăm”, a menționat un tânăr voluntar.

În R. Moldova sunt peste 16.000 persoane care trăiesc cu HIV și doar mai mult de jumătate urmează un tratament.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării