Hepatitele virale, boli tăcute care pot evolua grav. Mesajul medicilor
Hepatitele virale B și C reprezintă o amenințare serioasă, fiind considerate „boli tăcute” datorită lipsei simptomelor evidente în majoritatea cazurilor. Pentru a crește gradul de conștientizare și prevenție, medicii infecționiști desfășoară până la sfârșitul lunii o campanie de informare care promovează testarea, vaccinarea și tratamentul.

Potrivit specialiștilor, doar 27% dintre persoanele infectate își cunosc statutul, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
„Foarte mulți oameni nu știu că sunt infectați cu virusul hepatic B sau C. Ajung la medic doar când boala e avansată - în stadiu de ciroză sau cancer hepatic”, explică Mariana Avricenco, medic infecționist.
În grupurile de risc se află consumatorii de droguri, pacienții cu HIV, cei care fac hemodializă, femeile însărcinate și lucrătorii medicali.
În formele acute, simptomele clasice - îngălbenirea pielii, urină închisă la culoare - apar doar la 20-30% dintre pacienți. Majoritatea nu prezintă simptome evidente.
Testarea rapidă poate fi efectuată chiar de medicul de familie, dar rezultatul trebuie confirmat ulterior prin PCR.
„Singura metodă eficientă de prevenție este vaccinarea”, subliniază medicul.
Vaccinul este inclus în schema obligatorie pentru copii. Adulții din grupurile de risc, dar și orice persoană care nu a fost infectată sau vaccinată, pot solicita imunizarea.
Ziua mondială de combatere a hepatitei este marcată anual pe 28 iulie. Cu această ocazie, Centrul PAS a lansat campania „Tu ce știi despre ficatul tău?”, parte a proiectului „Hepatita în Focus”, finanțat de CNAM.