main logo
603

Guvernul urmează să aloce încă 3,17 milioane euro pentru Arena Națională

Agenția Proprietății Publice (APP) mai face o tentativă pentru a obține de la Guvern alocarea din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, a sumei de 67,74 milioane de lei (echivalentul a 3,17 milioane de euro) pentru majorarea capitalului social al SRL Arena Națională.

Guvernul urmează să aloce încă 3,17 milioane euro pentru Arena NaționalăFoto: point.md

Potrivit unui nou proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Finanțelor, la solicitarea APP, asociat unic al firmei Arena Națională, în baza documentelor justificative, va aloca suma respectivă din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Arena Chișinău nu este gata

Proiectul stabilește excepția cu privire la intrarea în vigoare a hotărârii la data publicării. Regimul de urgență se datorează faptului că, potrivit prevederilor contractuale, obiectul (Arena Națională) urma să fie deschis la data de 1 mai 2020.

Astfel, există deja o întârziere de un an și ceva privind darea în exploatare a complexului sportiv Arena Națională (zis și Arena Chișinău).

Anterior se vorbea că darea în exploatare a Arenei va fi pe 14 octombrie 2019, apoi s-a amânat pentru decembrie 2019, ulterior pentru finele lunii aprilie 2020, iar acum nu se știe când.

Proiectul include și graficul de achitare a costurilor pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național realizate de firma Sam Investment Company SRL, deținută de turcii de la grupul Summa și selectată de Guvernul Filip ca partener privat pentru construcția Arenei.

Am plătit 13,18 milioane de euro, au mai rămas 31,35 milioane de euro

Astfel, acum costurile sunt estimate la circa 44,53 milioane de euro (circa 950 de milioane de lei), deși inițial erau prevăzute 43 de milioane de euro.

Astfel, din numărul total de 24 de tranșe, două tranșe a câte 5 milioane de euro au fost plătite în perioada de construire (12 luni de la demararea lucrărilor), iar 22 de tranșe urmau a fi defalcate a câte două plăți anuale cu achitare în termen de 11 ani, începând cu data emiterii certificatului de finalizare substanțială (24 decembrie 2019).

În afară de cele două tranșe a câte cinci milioane de euro, achitate către partenerul privat, în 2020 au mai fost achitate 1,5 milioane de euro (24.07.2020) – tranșa pentru luna 12-18, anul 1; 1,5 milioane de euro (22.12.2020) – tranșa pentru luna 18-24, anul 1 și 177.532 de euro (20.02.2021) – diferența de sumă pentru tranșele lunilor 12-18 și 18-24, anul 1, potrivit Acordului adițional.

Total au fost achitate 13,18 milioane de euro și, respectiv, au mai rămas 20 de tranșe pentru următorii 10 ani, în valoare de 31,35 milioane de euro, inclusiv anul 2021. În condițiile respectării graficului de rambursare, ultima tranșă urmează a fi achitată în anul 2030, susține APP.

Agenția Proprietății Publice consideră că acest proiect de hotărâre poate fi atribuit la „treburile în curs, care au fost inițiate de Guvernul plenipotențiar și trebuie finalizate” și se referă la principiul necesității administrării treburilor publice, identificat de către Curtea Constituțională (Hotărârea nr. 7 din 4 martie 2021 pentru controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Guvern nr. 136/2017), ca unul egal cu principiul legitimității politice a Guvernului.

„În opinia noastră, proiectul de act normativ în cauză poate fi referit la problema ii) treburile în curs, care au fost inițiate de Guvernul cu puteri depline și care trebuie finalizate or, alocarea mijloacelor financiare SRL Arena Națională este necesară pentru achitarea unei tranșe, care reiese din contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național nr. 01/PPP/AN/18 din 24.08.2018, obligațiune asumată de către Guvern”, argumentează APP.

69 de hectare pentru Arenă

Amintim că Acordul de parteneriat public-privat a fost încheiat pe 24 august 2018, între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (partener public), succedat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, SRL Arena Națională (compania publică de implementare) și SRL Sam Investment Company (compania privată de implementare).

Finalizarea lucrărilor și darea în exploatare a Arenei era prevăzută pentru toamna anului 2019, după care a fost amânată de mai mult ori, ca urmare a faptului că s-au constatat deficiențe majore în planificarea lucrărilor, lipsa infrastructurii utilitare și a căilor de acces.

Obiectivul are o suprafață de 10 hectare, dar Guvernul Filip a mai alocat suplimentar proiectului circa 59 de hectare pentru dezvoltarea infrastructurii amplasate pe teritoriul din extravilanul comunei Stăuceni, la intersecția străzilor Calea Orheiului și Bucovinei.

Investiția de circa un miliard de lei urmează a fi rambursată din Bugetul de stat în decurs de 12 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării