main logo
428

Guvernul susține mecanismul de cooperare a Parlamentului cu societatea civilă

Guvernul a avizat o inițiativă legislativă care prevede modificarea Regulamentului Parlamentului în vederea introducerii mecanismului de cooperare cu societatea civilă.

Guvernul susține cooperarea Parlamentului cu societatea civilăFoto: ipn.md

Printre formele de cooperare prevăzute în proiect se înscriu organizarea de consultări permanente, întruniri ad-hoc, audieri publice, conferințe anuale și inițiative civice, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Una dintre noutățile acestui instrument de cooperare este inițiativa civică, care ar permite oamenilor să se mobilizeze și să sesizeze Parlamentul sau să înainteze acestuia cereri ori propuneri pe probleme de interes public major pentru a fi supuse audierilor publice.

În avizul Guvernului este specificat că norma care prevede dreptul unui grup din cel puțin 30 de cetățeni de a solicita Parlamentului să supună dezbaterii o problemă de interes public major nu trebuie interpretată în sensul că societatea civilă va avea dreptul de a înainta Parlamentului proiecte de legi. 

În conformitate cu prevederile art. 73 din Constituția Republicii Moldova, subiecții care dispun de dreptul de a înainta o inițiativă legislativă sunt deputații, președintele Republicii Moldova, Guvernul și Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.

Implementarea modificărilor preconizate în Regulamentul Parlamentului va necesita mijloace financiare în sumă  circa 50-200 mii lei, precum și salarizarea anuală a două unități de personal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării