Guțul, vizată în două dosare penale, poate sau nu participa la alegeri? Ce spun experții
Oligarhul Ilan Șor, afiliat Kremlinului, a anunțat că săptămâna viitoare blocul „Victorie” va depune la Comisia Electorală Centrală actele de înregistrare pentru a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cap de listă este bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Pe numele acesteia sunt pornite două dosare penale, iar în prezent ea se află în arest la domiciliu.

IPN explică dacă poate Guțul participa la alegeri în aceste condiții și ce urmărește Șor, transmite Știri.md.
Poate Guțul candida, fiind în arest?
Doctorul în drept Igor Ianac a declarat pentru IPN că articolul 16 din Codul Electoral al Republicii Moldova limitează participarea la alegeri. În special, nu pot candida persoanele care sunt suspectate, învinuite, judecate sau deja condamnate pentru infracțiuni invocate de Curtea Constituțională atunci când a declarat formațiunea politică neconstituțională.
De asemenea, același articol din Cod interzice participarea la alegeri a persoanelor incluse pe liste internaționale de sancțiuni – dacă motivul includerii a fost invocat ca argument pentru declararea partidului neconstituțional.
Or, pe 19 iunie 2023, partidul Șor a fost declarat neconstituțional. Iar Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, a fost sancționată de Consiliul Uniunii Europene pentru promovarea separatismului.
În opinia lui Igor Ianac, din punct de vedere al strategiei electorale, este avantajos să fie propusă drept candidat o „victimă a sistemului” – motiv pentru care Guțul a fost desemnată cap de listă.
Referitor la conflictul dintre Comrat și Chișinău, Ianac consideră că în acest caz este imposibilă inițierea unui dialog, întrucât confruntarea este alimentată de interese politice și militare externe.
Scopul: „să se exercite presiune asupra instanței”
Juristul și președintele asociației „Controlul popular al Găgăuziei”, Ivan Terzi, a exprimat mai multe ipoteze privind motivele pentru care Evghenia Guțul a fost inclusă pe listele pentru alegerile parlamentare. Una dintre ipoteze denotă că este vorba despre o metodă de a pune presiune asupra instanței, întrucât verdictul final în cazul ei va fi pronunțat pe 5 august.
„Ei fac trimitere la prezumția nevinovăției. Chiar dacă, la începutul lunii august, instanța o condamnă pe Guțul la o pedeapsă cu executare, hotărârea nu va intra în vigoare, pentru că va fi cu siguranță contestată. Până atunci, persoana este considerată nevinovată și își păstrează toate drepturile de cetățean, inclusiv dreptul de a candida”, a explicat Terzi pentru IPN.
„Ea va fi inclusă pe lista candidaților pentru a valorifica acest drept. Argumentul este că toți cetățenii trebuie să aibă drepturi și obligații egale. Însă, în prezent, ea se află în arest la domiciliu, ceea ce înseamnă că nu poate participa activ în campania electorală. Astfel, se creează condiții pentru a pune presiune asupra instanței: ca să fie eliberată măcar pe durata campaniei. Cel mai probabil, instanța va fi nevoită să decidă eliberarea sa temporară”, mai spune juristul.
În opinia lui Terzi, dacă Guțul va fi eliberată din arest la domiciliu, ea va dispărea pur și simplu din Republica Moldova. El mai consideră că Ilan Șor se teme că Guțul ar putea începe să colaboreze cu organele de drept.
Amintim că, potrivit acuzării, Guțul ar fi participat activ la transportarea sistematică a banilor din Federația Rusă către Republica Moldova, destinați pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șor”. În total, aceasta ar fi acceptat cu bună-știință suma de 42,5 milioane de lei din partea unui grup criminal organizat.
Guțul este cercetată și într-un al doilea dosar penal, deschis pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2023, când a fost aleasă bașcan al regiunii găgăuze.
În cadrul ședinței din 1 iulie, procurorii au cerut pentru Guțul o pedeapsă de nouă ani de detenție într-un penitenciar de tip semiînchis, precum și interdicția de a activa ca membru de partid timp de cinci ani.