main logo
1594

Grupul Schwarz, proprietarul Kaufland şi Lidl, a ajuns la afaceri de 104 miliarde de euro

Gigantul german deţine în România două reţele aflate în top trei jucători din comerţul alimentar, mai exact Kaufland, care este şi liderul pieţei, şi Lidl, care ocupă poziţia a treia, dar care vine puternic din urmă.

Proprietarul Kaufland şi Lidl, la afaceri de 104 miliarde de euro

Familia Schwarz, care deţine Kaufland şi Lidl, a ajuns la o cotă de piaţă de peste 20% în comerţul alimentar din România, conform calculelor ZF. În 2008, ultimul an de boom economic, nemţii aveau o cotă de piaţă de doar 5,7%. Atunci Lidl încă nu intrase pe piaţă, iar Kaufland nu era încă lider, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Grupul Schwarz din Germania, care deţine în portofoliu lan­ţul de hipermarketuri cu pre­ţuri mici Kaufland şi discoun­te­rul Lidl, a obţinut în 2018 afaceri totale de 104,3 miliarde de euro, în creştere cu 7,4%. 

Gigantul a depăşit anul trecut pen­tru prima dată pragul de 100 miliarde de euro afa­ceri. Avansul a fost susţinut în special de Lidl, reţea ale cărei vânzări au crescut cu 8,8%, la 81,2 miliarde de euro, pe când businessul Kaufland a postat un plus de 1,6%, la 22,6 miliarde de euro, scrie compania de cercetare de piaţă IGD. Restul este contribuţia unei alte firme din grup.

România a contribuit 4%

La totalul businessului, piaţa din Ro­mânia a contribuit cu circa 4% în condiţiile în care Kaufland a ajuns anul trecut la 11 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), iar Lidl s-a apropiat de 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), conform esti­mărilor ZF. 

Mai exact, afacerile discoun­terului german Lidl au crescut cu aproape 17% în 2017, până la 6,5 miliarde de lei. Avansul chiar mai puternic de anul trecut a dus businessul spre 8 miliarde de lei în 2018, conform calculelor făcute de ZF pe baza informaţiilor comuni­cate de oficialii companiei. 

În ceea ce priveşte Kaufland, retailerul german a obţi­nut în prima parte a anului (ianuarie – iunie 2018) afaceri de 5,1 miliarde de lei, cu 9% mai mari decât cele din primul semestru al lui 2017, arată calculele efectuate de ZF pe baza datelor publice. 

Ritmul de creştere s-a menţinut şi în a doua parte a lui 2018, con­form surselor ZF, astfel că businessul lanţu­lui de hipermarketuri s-a dus spre 11 miliarde de lei. 

Astfel, gigantul Schwarz deţine în Ro­mânia două reţele aflate în top trei jucători din comerţul alimentar, mai exact Kaufland, care este şi liderul pieţei, şi Lidl, care ocupă ul­ti­ma poziţie pe podium, dar care vine pu­ter­nic din urmă.

Pe locul secund în comerţul local se află francezii de la Carrefour dacă sunt luate în calcul rezultatele la nivel de grup, adică pe mai multe entităţi juridice.

Dacă se ia în calcul doar entitatea Carrefour România (cea mai mare a francezilor după cifra de afaceri), Lidl e posibil să urce pe locul doi, însă datele financiare oficiale nu sunt încă publice. Din calculele ZF, familia Schwarz, care deţine Kaufland şi Lidl, a ajuns la o cotă de piaţă de peste 20% în comerţul alimentar din România.

În 2008, ultimul an de boom economic, nemţii aveau o cotă de piaţă de doar 5,7%. Atunci Lidl încă nu intrase pe piaţă, iar Kaufland nu era încă lider. Nemţii au venit iniţial cu Kaufland în 2005, iar şase ani mai târziu au adus şi lanţul de discount Lidl.

La nivel mondial Lidl are 12.100 de magazine pe 30 de pieţe, iar doar anul trecut au fost inagurate 400 de unităţi. Kaufland este activ pe mai puţin de 10 pieţe şi are de circa zece ori mai puţine magazine, conform ultimelor date. 

Pe piaţa locală nemţii au peste 120 de hipermarketuri Kaufland şi circa 240 de magazine de discount Lidl, dintre care circa 25 deschise anul trecut sub ambele branduri.

Magazine noi, prețuri atractive

CEO-ul grupului Schwarz, Klaus Gehrig, a pus evoluţia pozitivă în 2018 a gigantului la nivel mondial pe seama “noilor deschideri şi a preţurilor atrăgătoare”. 

Evoluţia Kaufland a fost mai slabă ca cea a Lidl, iar explicaţia constă în faptul că segmentul hipermarketurilor a fost afectat de schimbările comportamentului de consum pe pieţele pe care brandul operează. 

Mai exact, consumatorii caută tot mai mult magazine mici, aflate aproape de casă sau birou. Investiţiile viitoare merg însă îmbunătăţirea experienţei de shopping şi către extinderea categoriilor de produse. Pe piaţa din România planurile de expansiune ale ambelor branduri sunt agresive.

Kaufland, liderul comerţului local după cifra de afaceri, are achiziţionate 40 de terenuri pentru a deschide câte zece magazine pe an în perioada 2019-2022, conform surselor ZF. 

Lanţul german de hipermarketuri ar urma să ajungă la 160 de magazine şi afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2022, conform unor surse ZF apropiate companiei.

În cazul Lidl, anul trecut au fost deschise 20 de magazine, fiind a doua cea mai alertă expansiune de după 2011, anul când brandul şi-a făcut oficial intrarea în România după preluarea Plus Discount. 

Atunci au fost achiziţionate peste 100 magazine, iar între timp nemţii au ajuns la 240 de unităţi de tip discount. în ceea ce priveşte planurile de expansiune, compania are vizate pentru deschidere cel puţin 15 magazine în 2019. 

Următorul pas anunţat de Lidl a fost cel de 300 de magazine pentru România, astfel că dacă se menţine ritmul expansiunii, acest nivel ar putea fi atins în 3-4 ani, conform celor mai recente date ZF.

Cine este Dieter Schwarz, proprietarul magazinelor Lidl şi Kaufland

Numele lui Dieter Schwarz (79 de ani) poate nu spune mare lucru, însă există puţină lume care să nu cunoască magazinele Lidl şi Kaufland, al căror proprietar este. De altfel, într-o industrie dominată de giganţi financiari şi listări la bursă, grupul Schwarz este una dintre puţinele afaceri de familie rămase. 

Cu o avere estimată la 23,3 miliarde de dolari, Dieter Schwarz este al 36-lea cel mai bogat om din lume, potrivit clasamentului realizat de revista americană Forbes.  

Aflat la mai puţin de 60 de kilometri de Stuttgart, oraşul Heilbronn este cunoscut pentru arhitectura tipic germană, pentru puternica industrie a vinului şi pentru businessurile care l-au ales ca centrul de dezvoltare. 

Puţini sunt cei care ştiu că unul dintre cei 125.000 de locuitori este şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Germania şi din lume. 

Despre germanul Dieter Schwarz trebuie să cauţi mult pentru a găsi câteva informaţii biografice credibile. Forbes scrie că este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din lume şi că este căsătorit de mai bine de 50 de ani şi are două fiice. 

Dieter Schwarz, care se implică încă în conducerea grupului de comerţ, a moştenit businessul de la tatăl său, fondatorul imperiului de comerţ. Miliardarul a început să lucreze pentru afacerea familiei în tinereţe şi în timp a reuşit să o extindă la nivelul întregii Europe.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării