Grosu, la Congresul Memoriei: Cei care nu-și cunosc istoria riscă să o repete
Martorii și supraviețuitorii represiunilor sovietice trebuie să vorbească deschis despre tragediile prin care au trecut, iar autoritățile vor sprijini crearea muzeelor, instalarea plăcilor comemorative în toate localitățile din țară și continuarea desecretizării arhivelor. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la primul Congres Național al Memoriei, organizat la Chișinău, la 85 de ani de la ocuparea Basarabiei și a nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică.

Oficialul a avertizat că „cei care nu-și cunosc istoria riscă să o repete”, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina este o dovadă clară a acestui pericol, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„În istorie nu sunt doar lucruri bune, plăcute, din păcate, sunt și tragedii, drept dovadă este și trista aniversare de astăzi, 85 de ani de la raptul Basarabiei. Toți profesorii noștri ne învățau că noi, istoricii, trebuie să ne concentrăm și să studiem evenimentele istorice care au avut loc și mai puțin să ne întrebăm ce-ar fi fost dacă. Dacă nu ar fi fost raptul Basarabiei, probabil nu ar fi existat deportările, foametea organizată, premeditată, menită să distrugă tot ce a fost mai bun pe acest pământ: intelectualitatea, țărănimea, gospodarii. Probabil, cei care nu își cunosc istoria riscă să o repete, iar noi vedem toate aceste lucruri prin zvâcnirile unui imperiu de la răsărit, care nu se poate desprinde de ambițiile sale. Mă refer la Federația Rusă, care, din păcate, repetă acele atrocități în Ucraina – un război nemotivat, nejustificat și odios prin amploarea și cruzimea sa”, a declarat Igor Grosu.
Igor Grosu a îndemnat istoricii, supraviețuitorii și urmașii acestora să nu lase aceste momente dramatice să se piardă și să transmită generațiilor tinere adevărul despre represiunile regimului sovietic.
„Această memorie trebuie păstrată. Iar, voi, marea majoritate a celor prezenți în sală, sunteți memoria vie. Noi, istoricii, putem, în baza memoriilor, a mărturiilor, să scriem monografii, cărți. Dar foarte importantă este memoria vie, memoria martorilor oculari, care nu poate fi schimbată”, a subliniat șeful Legislativului.
Totodată oficialul a reiterat că drumul sigur pentru Republica Moldova rămâne integrarea europeană, care reprezintă o garanție a păcii, prosperității și respectului pentru memoria celor persecutați și căzuți de-a lungul istoriei.
„Noi suntem în ajunul unor evenimente istorice care ne vor marca drumul pe care va merge țara noastră. Este foarte important ca dumneavoastră, cei care ați suferit, care ați avut părinți care au suferit, să vorbiți cât mai curajos și cât mai tare despre atrocitățile comise și despre cât de odios este regimul totalitar comunist pe care Putin încearcă să îl extindă în Ucraina și în fostele republici sovietice. Cât de periculos este acest regim! Singura direcție de dezvoltare pentru Republica Moldova este integrarea europeană”, a accentuat Igor Grosu.
Primul Congres al Memoriei, dedicat deportaților și victimelor represiunilor comuniste, vine nu din dorința de a răscoli trecutul, ci din datoria sacră de a spune lucrurilor pe nume, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan în cadrul evenimentului de la Palatul Republicii.
„Astăzi deschidem nu doar un Congres, ci o rană adâncă a istoriei noastre, o rană care încă sângerează în sufletul acestui popor, dar în același timp deschidem și un drum - un drum al adevărului, al recunoașterii și, sperăm, al vindecării. (...) Ceea ce au făcut buneii noștri, părinții noștri, cei care au rămas aici în Basarabia, au păstrat vie memoria celor care au fost ridicați - au făcut un lucru extraordinar într-un moment în care într-adevăr era periculos să ții minte, era periculos să spui sau să faci o aluzie la faptul că ții minte, nemaivorbind de transmiterea cuiva, mai ales generației tinere, a acestei memorii”, a declarat Sergiu Prodan.
Menționăm că primul Congres Național al Memoriei și-a deschis astăzi lucrările la Chișinău. Evenimentul este organizat de Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Educației și Cercetării.
Amintim că la 28 iunie 2025, se împlinesc 85 de ani de la una dintre cele mai dramatice decizii din istoria României moderne: cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică, în urma ultimatumului din 26 iunie 1940.