main logo
592

Grevă pe șantierele de construcție a trei segmente de drumuri naționale

Zeci de angajați ai companiei azere Evrascon JSC, care efectuează lucrări de reparație a două segmente din drumul național R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni și drumul R33: Chișinău-Lăpușna, au intrat în grevă de câteva zile pentru că nu și-au primit salariile de 3-5 luni.

Grevă pe șantierele de construcție a 3 segmente de drumuri naționale

Administrația companiei dă asigurări că în scurt timp problema va fi soluționată. 

„De sâmbătă suntem în grevă. Am făcut un demers către administrația companiei și am anunțat șefii de șantier. Am fost, luni, la Direcția care monitorizează raporturile de muncă în raionul Ungheni. Nu am putut să vorbim cu nimeni, sunt în concediu. Marți, intenționăm să mergem la Chișinău, la Inspectoratul General al Muncii. Nu știm ce să mai facem, nu mai putem să lucrăm în asemenea condiții”, scrie portalul anticorupție.md, citând un muncitor care a solicitat anonimatul.

Discriminare pe şantier?

Aceste informații au fost confirmate și de ingineri din cadrul companiei, care au precizat că astfel de probleme la plata salariilor se întâmplau și în anii precedenți, doar că atunci erau întârzieri de o lună-două, iar acum de 3-5 luni.

"Ne promit că în scurt timp ne vor da banii, dar noi avem copii, care degrabă trebuie să se ducă la şcoală, iar eu nu am bani nici pentru ca să îmi pun câţiva lei pe contul de telefon ca să pot suna. Din luna aprilie nu am primit niciun ban pentru muncă şi ne temem că nici nu îi vom primi până la sfârşitul construcţiei", a declarat pentru Mold-street.com, un angajat de la Evrascon.

Totodată el a spus că la alte companii de construcţii nu se întâmpla aşa ceva şi că în aceste condiţii multe persoane sunt gata să plece.

În plus a susţinut că astfel de restanţe sunt doar faţă de angajaţii moldoveni, nu şi faţă de cei veniţi din Azerbaijan. "Pentru ei au găsit rapid bani, dar pentru noi nu!", a declarat angajatul.

Compania promite plata restanţelor la salarii

Nazim Gadjiev, reprezentant al grupului Evrascon, responsabil de şantierul de construcţie, a confirmat existenţa restanţelor la plata salariilor, dar a negat că acestea sunt doar faţă de anagajaţii din Moldova.

"Avem vreo 200 de angajaţi, din care 60-70 sunt azeri. Toţi angajaţii sunt în aceleaşi condiţii", a declarat pentru Mold-street.com managerul.

Totodată el a promis că în scurt timp problema va fi soluţionată. "Toţi au probleme cu finanţele, dar până la finele săptămânii vom primi bani pentru lucrările efectuate şi vom achita restanţele pentru lunile mai-iunie, iar până la mijlocul lunii august şi pentru iulie. Cât despre restanţele din ianuarie-februarie 2019, apoi acestea sunt doar faţă de 6-7 angajaţi, căci restul nu au lucrat în acea perioadă", a explicat Nazim Gadjiev.

Managerul a mai spus că firma nu este interesată ca lucrările să fie stopate şi a dat asigurări că reabilitarea celor două segmente din drumul R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni vor fi finalizate până la finele acestui an.

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) au declarat pentru Mold-street.com că nu știu nimic despre faptul că muncitorii au intrat în grevă şi că ar exista probleme financiare la compania azeră.

Penalităţi de 5 milioane de euro

Evrascon este responsabilă de reparația a 80 de kilometri din drumurile naționale – R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni și R33: Chișinău-Lăpușna, finanțate cu circa 56 de milioane de euro din surse externe prin Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Contractele de reabilitare a porțiunilor drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni au fost semnate încă în martie 2014, cu Evrascon JSC din Azerbaidjan și OHL ZS din Cehia. Reabilitarea drumurilor urma să fie finalizată în 2016, dar acestea au fost tergiversate din diverse motive: de la necesitatea efectuării de noi lucrări, la lipsa banilor.

Autorităţile au ameninţat că vor rezilia contractele, dar până la urmă nu s-a ajuns la o astfel de decizie.

„Deși aceste companii sunt penalizate, continuăm să lucrăm cu ele, pentru că în caz contrar ar dura mai mult procesul de relicitare”, declara la începutul lunii mai, fostul ministru al Economiei, Chiril Gaburici.

La finele lunii mai fostul premier Pavel Filip avertiza cu sancţiuni dure compania Evrascon, care a plătit din 2016 penalități de 360.000 de euro din peste 5 milioane de euro calculate.

Precizăm că beneficiarul final al grupului Evrascon figurează Manaf Șirinov, care ar fi fratele vicepremierului azer Abid Șirinov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării