main logo
2355

Gospodinele pregătesc mese bogate de Hram. Avertismentele specialiștilor

Locuitorii Chișinăului se pregătesc intens de Hramul Oraşului şi fac cumpărături pentru a pregăti tradiționalele mese pline cu bucate în aşteptarea oaspeţilor.

Gospodinele pregătesc mese bogate de Hram. Avertismentele specialiștilor

Specialiştii ne atenţionează ca, în febra pregătirilor, să avem grijă la calitatea produselor pe care le punem în coş şi la locurile de unde le comercializăm, pentru a nu petrece sărbătorile pe patul de spital, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Cu ziua înainte de Hramul Oraşului, Piaţa Centrală a fost plină. Oamenii şi-au împlumut sacoșele pentru masa de sărbătoare.

Specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Consumatorului ne îndeamnă să alegem cu grijă carnea pe care o cumpărăm din magazine şi pieţe.

Sergiu Lelic, preşedinte, Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor: „La carne suntem atenţi la aspect, să nu fie lipicioasă, să nu prezinte un miros acut, dacă vorbim de carne de pasare suntem atenţi la aspect, la culoare, să fie sănătoasă, iar dacă vedem pete de sânge închegat să ne dăm seama că este asigurată o intoxicaţie sută la sută”.

Nelipsite de pe mesele de sărbătoare sunt mezelurile. Acestea sunt procesate cu mulţi conservanţi şi sunt sărace în substanţe nutritive.

Sergiu Lelic, preşedinte, Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor: „Acel produs care conţine o cantitate mică de carne nu poate fi presat, salamurile presate conţine 70% de carne şi un produs de calitate costă. Pentru a diminua efectele Salmonella consumăm în cantităţi mici muştar”.

Specialiștii avertizează că mulţi comercianţi din piețe nu respectă regulile de amplasare şi păstrare a produselor. Se recomandă procurarea produselor doar din locurile autorizate. La piață putem cere vânzătorilor să ne prezinte avizul de la medicul veterinar.

Nicolai Olarașu, director, Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor: „În cazul în care avem un produs neconform ne străduim să ne adresăm autorităţilor abilitate într-un termen cât mai rapid, pentru că în cazul produselor nealimentare, prelevarea mostrelor se face din lotul care este expus, nu din produsul nostru. Dacă nu avem un bon fiscal, încercăm să avem un martor sau recunoaşterea vânzatorului că am achiziţionat”.

La Hramul Chișinăului, medicii ne recomandă să nu exagerăm cu mâncarea şi băutura, pentru ca sărbătoarea să nu vină cu experienţe neplăcute pentru organism.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării