main logo
2431

Gimnaziul din Bolohan, lichidat. Preşedintele raionului: Act de justiţie

Gimnaziul din Bolohan nu activează de trei ani, iar de la începutul anului viitor nu va exista nici ca filială a gimnaziului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” din Orhei.

Gimnaziul din Bolohan, lichidat. Preşedintele raionului: Act de justiţieFoto: diez.md

Pentru lichidarea filialei Bolohan au votat unanim 21 de consilieri raionali ai Partidului  “Șor”, transmite Știri.md cu referire la radiorhei.info.

Unul dintre cei cinci consilieri din opoziție, prezenți la ședința Consiliului Raional (CR) Orhei din 10 decembrie  a votat împotriva lichidării, iar patru  s-au abţinut.  Decizia a fost aprobată în pofida solicitării reprezentanților   Consiliului Local (CL) Bolohan de a retrage acest subiect de pe ordinea de zi. 

Preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, a calificat decizia CR Orhei drept un “act de justiţie”. Consilierii din  Bolohan  i-au acuzat însă pe consilierii  raionali că votează după cum li s-a spus “de acasă”.

Consilierul local din Bolohan, Alexei Chicuș,  le-a explicat  celor din CR Orhei că în anul 2017 autoritățile raionale au închis abuziv gimnaziul, fără a aduce faptul nu doar la cunoștința sătenilor, dar și a Consiliului Local.   El le-a solicitat consilierilor raionali să nu ia nicio decizie  până când la Bolohan  nu va avea loc o adunare generală a satului, așa după cum s-a convenit la două recente  sedințe extraordinare ale CL Bolohan.

“Ce să facem mai departe cu gimnaziul Bolohan – numai după ce petrecem adunarea generală a satului. Nu  hotărăşte nici Consiliul (local, n.n), pentru că e bunul satului – nu-i al unui om sau al altuia”, a subliniat Chicuș, care a mai spus că școala trebuie redeschisă.

Preşedintele raionului, Dinu Țurcanu a declarat că prin decizia CR Orhei  şcoala nu se închide, ci se  face “un act de justiţie”. Demnitarul a explicat că,  datorită gimnaziului din Bolohan, care este filială a  gimnaziului  “Ion şi Doina Aldea Teodorovici” din Orhei, ultimul  primeşte  anual din  bugetul raionului  700 de mii de lei. Din această sumă  la Bolohan  ajunge doar salariul  paznicului  gimnaziului. Țurcanu a spus că după lichidarea filialei, autoritățile raionale vor decide ce să facă mai departe cu banii economisiți la componenta raională.

“Vom fi foarte atenţi când vom lua o decizie ce ţine în continuare de gimnaziul Bolohan, fiindcă este o instituţie,  sub aspect tehnic, poate, exemplară în tot raionul Orhei  şi efortul financiar care a fost făcut în şcoala respectivă trebuie întreţinut – căldura şi aşa mai departe ”, a menţionat  demnitarul, care a invitat  ca, în  cazul altor neclarităţi, conducerea raionului să fie contactată  în mod particular. 

Neafiliatul Sergiu Aga, unul dintre cei patru consilieri raionali din opoziție care s-a abținut de la votare, a notat  că copiii din Bolohan demult nu mai învaţă în sat, ci la  Orhei, iar localnicii “bănuiesc  anumite  intenţii ale autorităţilor raionale  cu privire la imobilul acestei instituţiei”. El a întrebat dacă există consonanţă  cu CL Bolohan şi s-a arătat îngrijorat de faptul că documentul propus spre aprobare prevede că “Direcţia Generală  Educaţie (dna S.Mustovici) de comun acord cu primăria Bolohani (primar, dna Plătica Tatiana) vor asigura transmiterea –recepționarea patrimoniului…”

După aprobarea deciziei  exact în varianta propusă,  consilierii din  Bolohan au părăsit  sala,  exclamând ”Ruşine!” şi acuzându-i pe  consilierii raionali  că votează aşa cum li s-a spus “de-acasă”, fără a cunoaşte situaţia reală. 

Decizia CR Orhei  se numeşte  “Cu privire la reorganizarea instituţiei de învăţământ”.  Potrivit documentului, luându-se  act de Nota informativă a şefei Direcţiei Generale Educaţie(DGE), Silvia Mustovici,   “filiala I.P. Gimnaziul ,,Ion şi Doina Aldea Teodorovici,, Orhei (s. Bolohan)“ se lichidează de la   1 ianuarie 2021.

O decizie cu o denumire practic identică, referitoare la reorganizarea instituţiilor de învăţământ din raion, are o vechime de peste trei ani. În 2017,  CR Orhei a decis  ca un şir de şcoli sătești, printre care şi gimnaziul Bolohan, să devină filiale ale instituţiilor de învăţământ din alte localități.  Gimnaziul din Bolohan nu a mai activat însă deloc, iar de la 1 septembrie 2017 DGE Orhei a început să-i transporte pe elevi  la studii la   Orhei.  Prin actuala decizie  reorganizatorică,  CR  Orhei  a abrogat  punctul din decizia anului 2017, în care   gimnaziul Bolohan este indicat ca instituţie transformată în filială.

În dimineaţa zilei de 10 decembrie, când a avut loc ședința CR Orhei,   patru consilieri din Bolohan au depus un demers  pentru ca  subiectul privind gimnaziul din Bolohan să fie retras de pe ordinea de zi. În dezacord cu o afirmație din Nota informativă a DGE Orhei, consilierii au scris că, în 2017,   elevii din sat   nu au solicitat să își facă studiile la  gimnaziul Ion și Doina Aldea Teodorovici”. Potrivit petiționarilor, în prezent peste 100 de elevi din localitate învață la  diferite instituții de învățământ din Orhei, iar  subiectul redeschiderii gimnaziului din Bolohan se află pe agenda publică a comunităţii.

Gimnaziul din Bolohan a fost reparat capital, datorită ajutorului în sumă de 400 de mii de dolari, venit din partea Comandamentului European al Armatei SUA. Instituția pe deplin renovată a activat începnd din anul 2013 și doar până la sfârșitul anului școlar 2016-2017. Din anul de studii următori și până în prezent, copiii din localitate parcurg o distantă de 10 km, pentru a face carte la Orhei.

În lunile octombrie și noiembrie curent, primarul satului Bolohan, Tatiana Plătica, i-a convocat pe consilierii locali la două ședințe extraordinare. Pe tapet a fost pus unul și același subiect – transmiterea gimnaziului, a unei construcții accesori şi a terenului aferent acestora în comodat gratuit CR Orhei, pe o perioadă de 10 ani. Ambele dăți, proiectul deciziei, propus de primarul, care este reprezentantă a Partidului „Șor”, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării