Generalul Alexei, dezvăluiri din dosarul condamnatului pe viață Radulov
Generalul Nicolae Alexei, care i-a pus în cătușe pe unii dintre cei mai periculoși criminali ai anilor ’90, a făcut unele dezvăluiri despre dosarul lui Iurie Radulov, cunoscut în lumea interlopă ca „Babior”, condamnat la detenție pe viață, dar eliberat recent din pușcărie, după care a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

„Radulov e din Bulgaria, în organizația lui criminală din Republica Moldova erau banditi din Bulgaria, din România, din Ucraina, Rusia etc”, a dezvăluit generalul în cadrul unei emisiuni, transmite Știri.md, cu referire la unimedia.info.
Nicolae Alexei a relatat și detalii mai puțin știute din procesul de desfășurare a anchetelor care vizau suspecți învinuiți de crime deosebit de grave:
„Le propuneam pază și procurorilor care conduceau urmărirea penală, și judecătorilor care judecau aceste cauze. La toți care judecau cauze ce prevedeau pedeapsă cu moartea sau detenție pe viață. Aproape toți au acceptat, dar au fost care nu au acceptat. Sergiu Furdui, pe atunci vicepreședinte la Curtea de Apel Chișinău, el a pronunțat sentința lui Radulov. El a refuzat paza, mi-a spus: „Nicolae, nu am nevoie, o să mă descurc și așa”. Nu a vrut să ia pază nici procurorul pe acest caz, din anumite motive nu-i voi da numele, era șef de secție în Procuratura Generală, un prieten de al meu, ne-am ocupat într-o secție de luptă nouă ani. Maestru în sport și el, lupta în categoria de 90 kg. A parvenit informația că bandiții sunt pe urmele lor și pun ceva la cale. M-am întâlnit cu el, era bulgar de naționalitate. I-am spus să-i dai 2-3 lucrători, el mi-a zâmbit și mi-a spus: „Nicolae, mă superi”. Și până astăzi mă mustră conștiința și-mi pare rău că nu l-am convins să-i dau pază, pentru că la două săptămâni după discuția mea cu el, bandiții l-au răpit și l-au ucis”.
Generalul spune că deținuții care au comis crime excepțional de grave practic au primit „în mâini” legea în baza căreia pot obține eliberarea din pușcărie:
„De ce dau vina pe instanță, pe sistemul penitenciar? Voi le-ați dat undița: „Na pescuiți. Doar că, peștele pe care îl prindeți, îl împărțiți cu noi”. Acesta e principiul, nimic nu se face pe gratis. Ei au dat sistemului penitenciarelor și instanțelor legea, aceștia aplică legea. Și ei acolo îl fac sfânt pe acesta, îl pun la icoane, îl fac înger pe acest bandit. Dar înainte de asta ei curăță dosare, pot să vă povestesc tot acest mecanism, cum corup ei acolo și cum ajunge dosarul curat, pe masa judecătorului. Și judecătorul ce să facă? El citește legea, face cunoștință cu dosarul. L-am auzit pe unul de la Ministerul Justiției: „Dacă judecătorul mai deschidea internetul...”. Tu știi ce e judecător, el ce judecă după internet sau are dosarul și judecă după probele acumulate și puse la dispoziția lui? Se uită el pe internet să vadă că Radulov e bandit? Prostii. Cei care au modificat și adoptat legea, cu acest scop au modificat-o, să iasă categoriile de bandiți din pușcărie. Ministra Justiției repetă că trebuie să avem grijă de umanizarea pedepsei, de categoria aceasta de deținuți, să-i reintegrăm în societate, de CtEDO, își bate ea capul. Dar nu trebuie să îți amintești de faptul că ei au distrus familii întregi? Le-au nenorocit acești bandiți”.
„Ministerul Justiției, Parlamentul ca instituție, inclusiv Stamate, aceste instituții sunt cointeresate să-și apere interesele. Despre ce comisii vorbesc ei, de ce până acum nu au făcut regulă? Ce jale i-a pălit? Ancheta nu trebuie făcută în cadrul comisiei, ci în cadrul unui proces penal, care să fie inițiat, să se scoată la suprafață și interesul material, și cel formal”, a subliniat Nicolae Alexei.
Știri.md amintește că Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP.
Totodată, zilele trecute, și interlopul Iurii Radulov a fost eliberat.
„În cadrul unui stat de drept, toți deținuții, inclusiv cei care au fost condamnați la detenție pe viață, trebuie să aibă dreptul la speranța de reintegrare în societate și posibilitatea de a-și revizui detenția”, susțin reprezentanții Ministerului Justiției, care au venit cu precizări în urma scandalului iscat în privința mai multor deținuți periculoși, recent eliberați din penitenciare.
Citește și: Generalul Alexei, dezvăluiri despre crimele odioase comise în anii '90