main logo
4745

Gazul ieftin rusesc – mit sau realitate? Cât a plătit, de fapt, Moldova

Pe măsură ce Republica Moldova se apropie de alegerile parlamentare din 28 septembrie, vechiul mit al gazului rusesc „ieftin” revine tot mai frecvent în discursul politic. De această dată, mesajul este promovat deschis de liderul PSRM, Igor Dodon, aflat recent la Forumul Economic de la Sankt-Petersburg, unde a susținut că „Moldova nu poate supraviețui economic fără Rusia” și a cerut reluarea „urgentă” a dialogului strategic cu Kremlinul.

Gazul ieftin rusesc – mit sau realitate? Cât a plătit, de fapt, MoldovaImagine simbol

Această retorică ignoră însă lecțiile ultimelor decenii. Analizele experților arată că gazul livrat de Rusia nu a fost niciodată ieftin cu adevărat, ci a venit constant la pachet cu un preț politic – condiții impuse Chișinăului, suspendări de livrări sau scumpiri bruște, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Primele presiuni energetice au apărut în anii '90, când Moscova a refuzat să reeșaloneze datoriile fără concesii politice. În 2005-2006, Gazprom a dublat prețul gazului. În 2011-2012, când Moldova a semnat Acordul Energetic cu UE, Rusia a încercat să forțeze retragerea. Iar în 2021, Gazprom a amenințat cu sistarea livrărilor chiar înainte de iarnă, cerând semnarea rapidă a unui contract dezavantajos”, explică economistul Marin Gospodarenco.

Totodată, datele oficiale confirmă spusele lui Marin Gospodarenco. Mai exact, în 2020, R. Moldova a plătit cu 9 dolari mai mult decât prețul mediu oferit de Gazprom altor clienți – 152 de dolari față de 143 de dolari. În 2019, diferența a fost de 23 de dolari.

Șantajul energetic s-a manifestat recent și în regiunea transnistreană, unde criza gazelor a fost folosită ca instrument de presiune. De la începutul anului, Moscova a redus livrările, afectând economia regiunii și punând în pericol sistemele sociale. Această criză a demonstrat din nou cât de riscantă este dependența de un singur furnizor.

„Gazul rusesc aparent ieftin nu a fost niciodată gratuit. A venit cu condiții: acceptarea intereselor Kremlinului în politica internă, energetică și externă. Sistemul vechi a însemnat șantaj, instabilitate și pierderea suveranității. Alternativa actuală – conectarea la piața UE și diversificarea surselor – e mai scumpă pe termen scurt, dar oferă independență și predictibilitate”, a conchis Marin Gospodarenco.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării