Gazprom încă nu a anunțat dacă va livra gaz printr-o rută alternativă
Gazprom încă nu a informat Republica Moldova dacă examinează opţiunea tranzitului de gaz printr-o rută alternativă. Asta, într-un scenariu în care, anul viitor, Kievul nu va prelungi contractul de tranzitare a gazului rusesc prin conducta Trans-Balcanică. Despre acest lucru a anunţat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Unu, dacă, şi acesta era sensul de a avea o comunicare cu Gazprom la acest capitol pentru că noi trebuie să înţelegem dacă ei se pregătesc sau nu de scenariu alternativ. Noi nu vrem să ne trezim pe 31 decembrie că rută alternativă nu există şi contractul nu este prelungit. Deocamdată, nu este o claritate din partea Gazprom. În noiembrie vom şti dacă vor fi sau nu vor fi contracte capacităţile trimestriale pentru trimestru 1 al anului 2025, pentru transportul pe Ruta Trans-Balcanică. Noi ne pregătim de orice scenariu. Discuţiile care vizează tranzitul prin Ucraina după 1 ianuarie, nu vizează doar Republica Moldova, dar şi ţările Uniunii Europene”, spune Victor Parlicov, ministrul Energiei, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
La ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul gazelor naturale. Documentul stabilește măsuri adaptate la trei niveluri de criză: situație de alertă timpurie, situație de alertă și situație de urgență. Încă în luna august, MoldovaGaz a solicitat un răspuns de la Gazprom privind livrarea gazelor ruseşti şi prin rute alternative. Până acum, gigantul rus nu a reacţionat.
La sfârșitul anului 2024, expiră contractul de tranzit al gazului din Rusia prin Ucraina spre Europa. În contextul invaziei ruse în Ucraina, Kievul a reiterat că nu va accepta o prelungire a contractului.
De aproape doi ani, gazul rusesc nu mai este folosit de consumatorii de pe malul drept al Nistrului. În schimb, întreaga capacitate de gaz din Rusia este utilizată de locuitorii regiunii transnistriene, dar şi la producerea energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan, achiziţionată ulterior de Chişinău.